Justiţia rusă a prelungit până la 13 mai detenţia pilotului ucrainean Nadia Savcenko

by Genko Genko

Un tribunal din Moscova a extins până la 13 mai perioada de detenţie a pilotului militar şi deputat ucrainean Nadia Savcenko, în pofida unei iniţiative europene în favoarea acesteia.

Moţiunile avocaţilor săi pentru înlocuirea judecătorului Artur Karpov şi pentru eliberarea Nadiei Savcenko pe cauţiune, în aşteptarea procesului, au fost respinse de tribunal.

Savcenko, care este în greva foamei de 60 de zile pentru a protesta faţă de reţinerea sa, a fost acuzată de oficiali ruşi de implicare într-un atac cu mortier în care au fost ucişi doi jurnalişti ruşi, care relatau despre conflictul dintre separatiştii proruşi şi forţele ucrainene. Savcenko a fost capturată de rebelii proruşi în estul Ucrainei în iunie şi a fost dusă în Rusia în iulie.

Întrebată de judecătorul Karpov despre starea sa de sănătate, Savcenko a răspuns: „Veţi aştepta degeaba”, sugerând că autorităţile ruse speră ca ea să moară. „Voi continua greva foamei, care a durat peste 60 de zile şi va mai dura până sunt dusă înapoi în Ucraina sau până mor”, a afirmat acuzata în vârstă de 32 de ani.

Palidă şi îmbrăcată cu un tricou cu stema ucraineană, ea a vorbit marţi în timp ce se afla într-o cuşcă în sala de tribunal. Deputata a strigat „Glorie Ucrainei!” în timp ce era adusă la tribunal de gardieni înarmaţi, însoţiţi de un câine de talie mare.

Un avocat al său, Ilia Novikov, a cerut instanţei să o elibereze, afirmând că se teme pentru viaţa ei dacă rămâne în detenţie. „Nu mai poate trăi aşa încă trei luni”, a subliniat el.

Ambasada Ucrainei în Rusia a anunţat că îi va oferi cazare lui Savcenko pe parcursul investigaţiei, dacă va fi plasată în arest la domiciliu, a precizat avocatul său ucrainean, Viktor Cevguz.

Însă unul dintre anchetatorii ruşi a afirmat că, dacă ar fi eliberată, ea ar putea fugi, ar putea exercita presiuni asupra martorilor sau victimelor sau ar influenţa ancheta.

Paisprezece miniştri de Externe din Uniunea Europeană au lansat luni un apel pentru eliberarea deputatei ucrainene. Cu ocazia unei reuniuni a miniştrilor de Externe din UE la Bruxelles, oficialii au făcut o fotografie de grup în care afişau imagini cu Savcenko, steagul ucrainean, sloganul #FreeSavchenko şi mesajul: „Cerem autorităţilor ruse să elibereze pilotul ucrainean răpit ilegal”.

La această iniţiativă, organizată de ministrul lituanian de Externe, Linas Linkevicius, au participat miniştrii din Belgia, Marea Britanie, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Danemarca, Estonia, Irlanda, Letonia, Malta, Polonia, România şi Suedia, precum şi ambasadorul francez la UE.

Nadia Savcenko a devenit foarte populară în Ucraina după ce a fost arestată, fiind aleasă deputat în urma alegerilor legislative din octombrie, când a candidat prima pe lista partidului Batkivşcina (Patria) al fostului premier Iulia Timoşenko

CITIȚI ȘI...