Juncker avertizează Rusia: Frontierele UE sunt „inviolabile”

by Genko Genko

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a avertizat miercuri că „securitatea și frontierele” în statele membre ale Uniunii Europene sunt „inviolabile”, trimițând astfel un avertisment Rusiei ale cărei acțiuni în Ucraina îngrijorează țările din estul Europei, relatează agenția de presă France Presse.

„Securitatea și frontierele statelor membre ale Uniunii Europene sunt inviolabile și vreau ca Moscova să înțeleagă clar acest lucru”, a declarat Juncker, după ce a abordat situația din Ucraina, în primul său discurs privind ‘Starea Uniunii’, în fața Parlamentului European de la Strasbourg.

„Statele membre baltice trebuie să știe că solidaritatea nu este un cuvânt lipsit de conținut. Suntem aici astăzi și vom fi aici atunci când va fi nevoie”, a adăugat el.

Desprinzându-se în anii 1990 de pe orbita sovietică, Estonia, Letonia și Lituania au aderat la UE și NATO în anul 2004.

Împreună cu Polonia, aceste țări sunt deosebit de preocupate de acțiunile Moscovei în Ucraina, unde Rusia, care a anexat în martie 2014 Crimeea, este acuzată de susținerea separatiștilor proruși în Donbas.

„Țările baltice, Polonia nu trebuie să creadă că nu vom fi acolo dacă, într-un fel sau altul, securitatea și frontierele lor se vor afla în pericol. Avem obligația de a proteja securitatea tuturor, dacă este necesar’, a subliniat șeful executivului comunitar, care a solicitat în mod repetat crearea unei armate europene.

CITIȚI ȘI...