Judecătorii au trimis-o din nou după gratii pe fosta membră a administrației „INTER RАО”, Carina Ţurcan, acuzată de spionaj în „favoarea R. Moldova și a unei țări NATO”

by D M
Distribuiti mai departe...

Judecătorii au trimis-o din nou după gratii pe fosta membră a administrației „INTER RАО”, Carina Ţurcan, acuzată de spionaj în „favoarea R. Moldova și a unei țări NATO”.

 În ianuarie, ea fusese eliberată după un an și jumătate de aflare în arest. Curtea a Doua de Casație și Justiție a luat decizia după ce a examinat demersul procurorilor care au contestat hotărârea de eliberare a lui Țurcan. Cei trei judecători au fost de acord cu argumentele adjunctului procurorului general Leonid Korjinec că decizia de eliberare a lui Țurcan s-a făcut cu încălcarea Codului de Procedură Penală.

Fosta membră a administrației „INTER RАО”, Carina Ţurcan, respinge acuzațiile de spionaj în „favoarea R. Moldova și a unei țări NATO”. Într-un interviu pentru RBC ea a spus că probele serviciilor secrete rusești, obținute din cadrul SIS al R. Moldova sunt „niște invenții”. Țurcan neagă și că a fost promovată în cadrul companiei de către fostul consilier al președintelui administrației RAO UES, Valeriu Pasat, fost director al Serviciului de Informații și Securitate și ministru al Apărării al Republicii Moldova.

„Sunt acuzată de transmiterea de informații serviciilor secrete moldovenești (art. 276 din Codul Penal al Federației Ruse) Serviciului de Informații și Securitate, la solicitarea acestuia. Sunt acuzată de faptul că, chipurile, în 2004, am fost racolată de serviciile speciale moldovenești și că, în 2015, le-am transmis acestora o anumită informație ce, în opinia acuzării, constituie secret de stat. Nu am făcut nimic din ceea ce mi se incriminează”, a declarat Țurcan într-un interviu pentru RBC.

Aceasta susține că este acuzată că a transmis de trei ori, în august–septembrie 2015, informații spionajului moldovenesc. “Metoda de transmitere a informației nu a fost stabilită, după cum nu au fost găsite nici mesajele adresate serviciilor secrete străine”, spune Țurcan.

Mai mult, în scrisorile angajaților FSB se menționează că agenții spionajului moldovenesc, pentru a transmite informații, care prezintă interes pentru ei, merg pe teritoriul R. Moldova, a spus Țurcan, precizând că, în 2015, nu a fost în Moldova, scrie anticorupție.md. “Spionajul moldovenesc ar fi transmis informația, primită probabil de la Țurcan, serviciilor secrete NATO, se menționează în dosar”, a adăugat Țurcan.

Acuzarea, după spusele ei, se bazează pe anumite documente. Primul dintre acestea este copia XEROX a anchetei din dosarul personal al unui agent al serviciului de securitate moldovenesc unde sunt indicate date personale ce coincid cu cele ale Carinei Țurcan.

„Este o copie greu de citit, unele pagini lipsesc. Acest document nu conține decât datele mele de bază, care pot fi colectate despre fiecare dintre noi: adresă, studii… Din ce știu eu, asemenea acte sunt doldora pe internet. Ancheta e completată de mână [chipurile] în 2004, data completării este indicată. Însă adresa indicată în anchetă a devenit cu adevărat a mea abia în 2010. Locul de lucru indicat în anchetă a fost într-adevăr al meu în 2006. Studiile, și mai aproape de 2015, iar fotografia a fost luată din pașaportul obținut în 2008”, a relatat Țurcan, calificând ancheta un fals.

În scrisorile angajaților FSB se menționează că agenții spionajului moldovenesc, pentru a transmite informații, care prezintă interes pentru ei, merg pe teritoriul R. Moldova, a spus Țurcan, precizând că, în 2015, nu a fost în Moldova. Spionajul moldovenesc ar fi transmis informația, primită probabil de la Țurcan, serviciilor secrete NATO, se menționează în dosar, a adăugat Țurcan.

În anchetă, după spusele ei, sunt enumerate „persoanele sale de contact” dintre politicieni din R. Moldova și angajați ai corporațiilor de stat rusești, inclusiv președintele în exercițiu, Igor Dodon, fiul fostului președinte Vladimir Voronin, Oleg. Pe Dodon, de exemplu, după spusele ei, îl cunoaște doar după ședințele comisiei interguvernamentale moldo-ruse, în perioada 2008–2009.

Al doilea document sunt, chipurile, denunțurile preluate de serviciile secrete rusești de la serviciile secrete moldovenești în biroul NATO, a declarat Țurcan. Acestea sunt de asemenea copiile greu de citit a trei texte în engleză. Sunt, de fapt, o traducere exactă a scrisorilor secretizate ale ministrului Energeticii al Federației Ruse, Aleksandr Novak, și adjunctului acestuia, Anatoli Ianovski, a adăugat fostul membru al administrației „INTER RAO”. Țurcan susține că nu putea să aibă acces la aceste scrisori deoarece nu avea acces la secretele de stat și nu a făcut niciodată cunoștință cu ele.

„Scrisorile vizau furnizarea de gaze rusești în Moldova, furnizarea de energie electrică Crimeii și subiecte legate de livrarea de energie electrică de pe teritoriul Federației Ruse. Nici măcar nu voi spune unde”, a declarat Țurcan despre conținutul scrisorilor.

Al treilea document este un protocol al interogării unui martor secret angajat al FSB, care face referință la o informație obținută de la agenții străini despre Țurcan, a mai spus ea.

De asemenea, după spusele ei, FSB susține că acuzata a făcut carieră în INTER RAO datorită colaboratorului spionajului moldovenesc pe nume Alexandru Popescu și fostului consilier al președintelui administrației RAO UES, Valeriu Pasat, fost director al Serviciului de Informații și Securitate al R. Moldova. Însă, după spusele ei, nu îi cunoaște pe aceștia.

Fostul manager „INTER-RAO”, Carina Țurcan, a fost arestată după acuzațiile de spionaj în iunie 2018. Sursele publicației relatau că aceasta este acuzată de transmiterea unei țări membre NATO de informații privind negocierile despre organizarea furnizării energiei electrice Crimeii și republicilor autoproclamate din Donbass.

FSB susține că acuzata a făcut carieră în INTER RAO datorită colaboratorului spionajului moldovenesc pe nume Alexandru Popescu și fostului consilier al președintelui administrației RAO UES, Valeriu Pasat, fost director al Serviciului de Informații și Securitate al R. Moldova. Însă, după spusele ei, nu îi cunoaște pe aceștia.

„Era o informație politică despre cine lucrează cu noi în Ucraina, în Republica Populară Donețk, în Crimeea și în alte regiuni unde furnizăm energie electrică. Cine colaborează și cine refuză”.

Țurcan a organizat schema de furnizare a energiei electrice din Rusia în Crimeea în 2014 și știa toate contactele funcționarilor ruși în Ucraina, au mai precizat sursele RBC. După spusele acestora, prima informație despre Țurcan a parvenit la FSB de la Serviciul de spionaj extern. Arestarea fostului membru al administrației INTER RAO a fost precedată de acțiuni operative, care au durat cel puțin trei ani. Probe concludente au fost obținute în urma interceptărilor, au subliniat sursele publicaței.

Țurcan nu își recunoaște vina. Avocatul ei, Ivan Pavlov, a declarat că o parte din probe din dosar au fost falsificate, cu scopul de a o discredita pe Țurcan în fața administrației „INTER RAO”. „Ancheta operează cu documente false, care au fost fabricate mult mai târziu decât sunt indicate în dosar”, a spus Pavlov.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...

Comments are closed.