Jocul dublu al lui Putin

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Pe măsură ce luptele se intensifică în Ucraina, devine tot mai evidentă strategia duală a preşedintelui rus, Vladimir Putin: să îşi proclame dorinţa de a ajunge la o înţelegere negociată, în timp ce continuă să livreze arme separatiştilor din estul ţării.

„În ultimele săptămâni, Putin a jucat un joc dublu. Au existat lucruri care sugerează că Rusia doreşte să rezolve problema diplomatic…Dar aţi văzut dovezi că armele ruseşti continuă să treacă peste graniţă”, explica Steven Pifer, fost ambasador american în Ucraina, citat de Reuters.

După luni întregi în care a utilizat o retorică războinică, Putin a cerut, în urmă cu trei săptămâni, ca Duma de stat să ii revoce dreptul de a folosi forţa militară în Ucraina. Săptămâna trecută, Putin a făcut apel împreună cu cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez, Francois Hollande, la un armistiţiu în Ucraina.

Citeşte şi: Rusia propune un armistițiu în estul Ucrainei

Cauza schimbării de ton a lui Putin este motiv de dezbatere la Washington, scrie sursa citată. Oficialii din administraţia Obama pun schimbarea pe seama efectelor sancţiunilor europene ţi americane.

Însă, foştii diplomaţi americani cred că, deşi sancţiunile sunt de ajutor, nu sunt un factor-cheie în modificarea planurilor Moscovei. Principalele cauze sunt succesele noului guvern ucrainean şi eşecul separatiştilor.

„Ce fac ucrainenii este cel mai important”, a subliniat Michael McFaul, ambasador la Moscova până în februarie. Ce vrea să spună McFaul este că nou-alesul preşedinte ucrainean, Petro Poroşenko, a procedat foarte bine când a reuşit să transforme armata ucraineană într-o forţă de luptă mai eficientă, inclusiv cu ajutorul celor 20 de milioane de dolari din partea SUA.

Citeşte şi: Moscova ia în calcul bombardarea unor anumite ținte de pe teritoriul Ucrainei

Armata ucraineană a căpătat un avantaj mai ales prin faptul că guvernul a ales trupele, s-a dovedit decisiv şi dispus să facă victime, dacă e necesar, pentru a elibera estul ţării.

În acelaşi timp, separatiştii pro-ruşi nu au reuşit să câştige sprijinul populaţiei pentru scopurile lor. În loc să declanşeze o revoltă populară pro-rusă, nu au reuşit decât să alieneze majoritatea populaţiei.

Situaţia rămâne volatilă în Ucraina, mai ales că Porosenko a anunţat că ruşii au doborât, cel mai probabil, un avion militar ucrainean şi continuă să livreze echipament militar separatiştilor. Poroşenko şi Putin ar putea fi atraşi într-un periculos joc în care fiecare încearcă să se răzbune.

Citeşte şi: SBU: Armata rusă a doborât avionul militar ucrainean An-26

Tensiunile sunt în creştere după ce, duminică, ruşii au acuzat Ucraina că obuzele sale au ucis un rus pe teritoriul Rusiei şi au ameninţat cu „consecinţe ireversibile”.

Matthew Rojansky, expert pe Rusia la Woodrow Wilson Center, atrage însă atenţia că timpul e de partea lui Putin. Washingtonul se concentrează, în mod tradiţional, pe orice revoltă anti-Moscova, pentru a-şi schimba apoi rapid atenţia în altă parte. Putin ştie asta şi joacă pe termen lung, argumentează Rojansky.

Există însă şi riscul ca Poroşenko să fie prea dur din punct de vedere militar, spune Pifer, avertizând că „nu vrei o operaţiune militară care întoarce populaţia împotriva ta”.

Citeşte şi: Adevărul despre iadul din Ucraina: Cine sunt separatiştii, cum îi pregăteşte Rusia şi cum mor pe capete degeaba


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...