Japonia va propune Ucrainei un ajutor de 710 milioane de euro

by Genko Genko

Guvernul japonez a decis să propună Ucrainei un ajutor de aproximativ 100 de miliarde de yeni (710 milioane de euro), acordat sub diverse forme, a anunţat vineri postul de televiziune public nipon NHK.

„Premierul japonez, Shinzo Abe, urmează să anunţe în cursul săptămânii viitoare, în cadrul unui summit G7 în Olanda, că Japonia va propune Ucrainei un sprijin, sub diverse forme, în valoare de 100 miliarde de yeni, considerând că o ameliorare a economiei este necesară pentru stabilizarea situaţiei” din această ţară, a explicat postul nipon de televiziune.

Shinzo Abe va participa în cursul săptămânii vitoare la un Summit pentru Securitatea Nucleară, în marja căruia va avea loc luni, la Haga, o reuniune a liderilor celor şapte state cele mai industrializate din lume (G7) pe tema situaţiei din Ucraina, la iniţiativa preşedintelui american, Barack Obama.

Vineri, în cadrul unei reuniuni a Parlamentului, organizate înainte de supunerea la vot a bugetului de stat, premierul nipon a propus un ajutor Ucrainei, declarând că ameliorarea situaţiei economice a acestei foste republici sovietice „este importantă” pentru „soluţionarea paşnică a crizei politice actuale”, informează NHK.

Ulterior, Guvernul nipon a decis să propună un ajutor sub diverse forme în valoare de aproximativ 100 de miliarde de yeni, a precizat postul de televiziune.

Totodată, Abe a confirmat vineri că ţara sa a adoptat sancţiuni împotriva Moscovei, care a acceptat cererea de alipire a Crimeei la Rusia. Japonia ia în considerare extinderea acestor măsuri, limitate în prezent la suspendarea unor negocieri bilaterale.

CITIȚI ȘI...