Italia are un nou prim-ministru

by Genko Genko

Ministrul de externe în exercițiu, Paolo Gentiloni, a fost mandatat duminică cu formarea noului guvern italian, după demisia premierului Matteo Renzi în urma eșecului referendumului constituțional de pe 4 decembrie, a comunicat președinția italiană.

Paolo Gentiloni, în vârstă de 62 de ani, un apropiat al lui Renzi, urmează să-și formeze echipa guvernamentală, după care se va prezenta în parlament pentru votul de încredere, ce ar putea avea loc miercuri, conform unor surse politice.

„Sunt conștient de urgența a da Italiei un guvern pe deplin funcțional care să le ofere liniște cetățenilor noștri și să abordeze cu maxim efort și determinare provocările internaționale, economice și sociale”, a declarat Gentiloni, după întrevederea cu președintele republicii, Sergio Mattarella. „Vom lucra în cadrul guvernului și al majorității actuale”, a indicat el, lăsând să se înțeleagă, așa cum anticipau comentatorii politicieni italieni, că va confirma mai mulți miniștri pe post.

Se așteaptă ca Paolo Gentiloni, membru marcant al Partidului Democratic al lui Renzi, să revină la palatul prezidențial duminică seara ori luni dimineața pentru a-i prezenta șefului statului lista cabinetului.

Premierul desemnat a menționat printre urgențe combatarea efectelor recentelor seisme din centrul Italiei și adoptarea unei noi legi electorale.

Totodată, Gentiloni a adus un omagiu gestului lui Matteo Renzi de a-și respecta promisiunea de a demisiona după eșecul referendumului constituțional. „Merită respectul tuturor”, a declarat premierul desemnat, potrivit DPA.

CITIȚI ȘI...