Italia: Anchetă privind o posibilă celulă teroristă la Aprilia, pe unde au trecut atacatorii tunisieni de la Marsilia și Berlin

by Genko Genko

Justiția italiană anchetează cu privire la posibilitatea ca orașul Aprilia să fie sediul unei celulele teroriste, suspiciune provocată de faptul că atât tunisianul Ahmed Hanachi, autorul dublului atac de duminică de la Marsilia, cât și compatriotul său Anis Amri, atentatorul din piața de Crăciun de la Berlin în decembrie 2016, s-au aflat, pentru o perioadă mai lungă sau mai scurtă, în această localitate, situată nu departe de Roma, notează miercuri AFP.

Începând de duminică, poliția antiteroristă italiană, sub autoritatea Parchetului de la Roma, a întreprins mai multe percheziții pentru a afla dacă traseele lui Amri și Hanachi s-au intersectat la Aprilia și dacă aceștia au pus la cale acțiuni comune.

Potrivit presei italiene, Ahmed Hanachi, tunisianul de 29 de ani care a înjunghiat mortal două tinere, duminică, în gara Saint-Charles din Marsilia, după care a fost împușcat de poliție, a trăit mai mulți ani la Aprilia.

Hanachi ,,s-a căsătorit la Aprilia cu o italiancă în 2008, a avut reședința aici din martie 2010 până în mai 2017, și a fost arestat de două ori, pentru un caz legat de droguri și altul de furt”, a confirmat pentru AFP un reprezentant al primăriei.

Tunisianul ,,a fost apoi radiat de pe listele municipale, pentru că nu și-a reînnoit permisul de rezidență, însă știm că nu mai locuia în oraș din 2015″, a adăugat responsabilul local.

Hanachi și soția sa, despărțiți de trei ani, ,,au locuit la părinții femeii, oameni cinstiți despre care știm că nu era prea fericiți de acest mariaj”, a mai declarat reprezentantul primăriei.

La Aprilia, oraș cu 70.000 de locuitori, situat la 40 km sud de Roma, trăiesc numeroși muncitori agricoli străini, mai ales sikhși, dar și africani și câteva sute de tunisieni.

La Aprilia s-a aflat pentru scurt timp, în iulie 2015, și tunisianul Anis Amri, atentatorul care a ucis 12 persoane cu un camion în piața de Crăciun din Berlin în decembrie. El a fost împușcat mortal de poliție, patru zile mai târziu, la Sesto San Giovanni, lângă Milano.

Tot potrivit presei italiene, anchetatorii încearcă să afle, în primul rând, dacă orașul Aprilia este o bază logistică, centrul unei rețele de radicalizare sau cel puțin un centru de producere de documente false.

CITIȚI ȘI...