Israel: Imigranții se pot converti la iudaism prin lege

by Genko Genko

Guvernul israelian a aprobat duminică o lege prin care facilitează convertirea la iudaism, ce ar putea permite ca sute de mii de imigranţi să fie recunoscuţi ca evrei, relatează AFP, citat de Mediafax.

Aproximativ 364.000 de israelieni sunt declaraţi în prezent „fără religie”, majoritatea fiind imigranţi din fosta URSS care nu sunt consideraţi evrei potrivit „halakha”, stricta tradiţie religioasă evreiască, cu toate că majoritatea au ascendenţă iudaică.

Potrivit noii legi marele rabin din fiecare oraș israelian poate înființa și conduce o curte care să se ocupe de convertiri.

Miniştrii israelieni au ajuns la un acord asupra acestei propuneri legislative iniţiată de deputatul Elazar Stern din cadrul formaţiunii de centru Hatnuah, condusă de ministrul Justiţiei, Tzipi Livni, care ar urma să crească în mod considerabil numărul instanţelor pentru analizarea cererilor de convertire.

În momentul de faţă, doar patru tribunale care aparţin de rabinatul ortodox sunt recunoscute de stat. Aceste tribunale sunt vizate de critici din cauza practicilor stricte şi descurajatoare în materie de convertiri.

CITIȚI ȘI...