Ion Sturza: Moldova, țara „Metalferos”

by Genko Genko

E greu să te abții să nu comentezi când vezi atâta nesațietate…

De ce să faci afaceri pe bune? Să pui semința în pământ, să coci pâine, să dai mâncare la vite, când ai o țară de …moldoveni, mici robi pe plantații! „Ingenioasă” idee – monopolul de stat!

Au început-o cu colectarea metalelor uzate. Au continuat cu importul de energie, traficul de telecom, exportul de grâne, importul de făină. Plăcuțe auto, documente de identitate. Un aeroport, o companie aeriană și multe altele. O „sanare” de bănci cu furtul de miliarde… Matrița economică! Prin „căpușe” au scos sute (!) de milioane de USD.

Acum, e grijă mare de pătimiții jocurilor cu noroc, un nou monopol. Nu excluderea lor completă. Nu. Concentrarea într-o companie de „stat”.
Și ca lucrurile să fie și mai rapide, un standard de „mașinuțe” noi, ca la Las Vegas. Unde sunt miile de mașinuțe? Deja la vamă…

Ce mai este „dulce” în țara asta? Ce consumă zilnic „robii de pe plantații”? Corect! Medicamente. Să ne tragem și o companie de „stat” pentru importul medicamentelor.

Și pentru a fi completă componenta politică a matricei, ne-am tras și o „găgăuzie”. Cică „independenții” nou aleși au descoperit subit că fac parte dintr-un partid politic , maestru la „stabilizare”. Tot business „protect”. În „rozniță” e mult mai ieften în politica moldovenească.

Acest lucru s-a demonstrant în „reconfigurarea” parlamentului la început de an. Un deal cu „vojdiu roș” ar costa mai scump. Asta la tema alegerilor mixte în parlament, ca să știm ce ne așteaptă.

Ce le revine „pământenilor”? Ceva din banii împrumutați de la români, europeni, FMI… Să nu moară „obiectul” businessului de foame. Oricum la pensie, cu noul cenz, sunt șanse mici să se ajungă.

Ce să zic? Nesațietate… Executată cu mare sârguință de cei doi „Serioja”.

Opriți-vă, „fraților”! Nu aveți nicio măsură!

Ion Sturza

CITIȚI ȘI...