Iohannis se declară sigur că Dodon nu poate afecta relația dintre România și Moldova

by Genko Genko

Preşedintele României, Klaus Iohannis a spus, marţi, la Iaşi, că România vrea să sprijine Republica Moldova pentru a avea instituţii puternice, precizând că nu crede că o anumită persoană, fie şi preşedintele Moldovei, poate să afecteze „fundamental” relaţia dintre cele două state.

„Vom rămâne un partener strategic şi un partener foarte important pentru Republica Moldova. Acest lucru ni-l dorim şi vrem să-l facem instituţional, adică să-i sprijinim şi pe ei să aibă instituţii puternice, să aibă o economie puternică. Pentru asta cu siguranţă este nevoie şi de aprofundarea schimburilor în zona educaţiei şi în zona culturii”, a declarat, la Iaşi, Klaus Iohannis, după ce a participat la dezbaterea „Noul Iaşi – pol major de dezvoltare a industriei IT din România”.

Întrebat cum comentează declaraţiile preşedintelui ales al Republicii Moldova Igor Dodon privind apropierea Chişinăului de Rusia, Klaus Iohannis a spus că nu crede că „o anumită persoană, fie şi preşedintele, poate să afecteze fundamental relaţia care există între România şi Republica Moldova”.

„Avem o relaţie istorică, relaţii economice şi culturale şi cred că în continuare există premisele pentru o colaborare foarte bună între instituţii din România şi din Republica Moldova. Sunt toate şansele ca pentru Republica Moldova economia să crească şi atunci moldovenii să simtă cu adevărat ce înseamnă apropierea de Europa”, a mai afirmat Klaus Iohannis.

CITIȚI ȘI...