Iohannis: România nu poate dicta Republicii Moldova ce să facă

by Genko Genko

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că guvernul de la Chişinău reprezintă o soluţie de compromis, precizând că România nu trebuie să dicteze Republicii Moldova ce are de făcut, ci doar să exprime o opţiune.

Întrebat dacă Guvernul Gaburici votat cu sprijinul comuniştilor reprezintă o soluţie bună, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că este „bine că există un guvern, fiindcă această tranziţie a durat mult”.

„Este bine că există un guvern fiindcă această tranziție a durat mult. Am spus-o și rămân la părerea mea, varianta pe care am văzut-o noi, nu doar eu, cea mai bună ar fi fost ca partidele proeuropene, care au fost votate de o majoritate, să formeze acest guvern. Nu a fost și s-a ajuns la această soluție de compromis”, a declarat Iohannis în cadrul unui interviu pentru Digi24.

Întrebat dacă noul guvern va duce Republica Moldova către Uniunea Europeană, Iohannis a răspuns că sunt șanse bune dat fiind faptul că, la 30 noiembrie, o majoritate a votat pro Europa.

„Cu siguranță sunt șanse bune”, a spus Iohannis, adăugând că în cadrul vizitei pe care o va face la Chişinău, îşi va exprima speranţa că „acest nou guvern cu un prim-ministru tânăr, antreprenor, va duce Moldova mai departe, în direcţia vest”.

Rugat să comenteze afirmaţiile fostului preşedinte Traian Băsescu care a susţinut recent că România putea face mai mult pentru ca un guvern proeuropean să fie la Chişinău, Iohannis a spus că nu ştie ce a declarat fostul preşedinte.

La insistenţele moderatorului, care a precizat că Băsescu a vorbit de „cheile” pe care le avea România şi nu le-a folosit, Iohannis a spus că are „altă evaluare”.

„Noi am folosit toate instrumentele corecte democratice pentru a-i încuraja. E destul de simplu. Trebuie să fim conştienţi de faptul că există două curente poltice în România. Unii au impresia că noi trebuie să dictăm moldovenilor ce să facă şi nu mă număr printre ei şi alţii sunt de părere că Moldova este un stat suveran care are partide, instituţii ale statului şi noi putem să ne exprimăm o opţiune, dar nu cred că putem noi să mergem acolo să le dictăm ce să facă. Această chestiune nu aş agrea-o, ca să fiu foarte clar”, a explicat Iohannis.

CITIȚI ȘI...