Iohannis: Nu știm dacă vom reuși să menținem Uniunea Europeană unită

by Genko Genko

Uniunea Europeană se confruntă, în acest moment, cu cele mai multe crize și provocări din existența sa, a afirmat vineri președintele României Klaus Iohannis.

„Nu știm dacă vom reuși să o menținem unită. Eu sper că da, pentru că sunt un european convins, însă nu știm cum vom gestiona această criză prin care trecem acum, cum vom gestiona următoarea criză. Însă, dacă tineri ca voi consideră că se merită ca Europa să rămână unită, atunci asta vom face și vom reuși”, a spus șeful statului român în cadrul Festivalului Internațional „Tineri în Dialog”, organizat de Fundația Euriade în Herzogenrath.

El le-a povestit participanților cum a decis să devină profesor de fizică și cum a organizat schimburi de experiență.

„Vorbiți cu oamenii pe care îi cunoașteți și veți descoperi că, în principiu, cu toții ne dorim aceleași lucruri. Ne dorim să avem o viață frumoasă, căutăm securitate, siguranță, șanse foarte bune pentru o carieră. Ne dorim o societate în care ne simțim bine, să găsim oameni care ne împărtășesc gândirea. Și, apoi, probabil veți putea înțelege de ce este atât de important să transformăm această gândire comună în ceva care ne apropie cu adevărat, ceea ce reprezintă Uniunea Europeană”, le-a spus șeful statului participanților.

Președintele Iohannis a arătat că una dintre problemele majore la care trebuie găsită o soluție este modalitatea în care se interacționează cu vecinii UE din Est, cât și cei din Vest și din Sud.

„Cum vom reuși să găsim puncte comune, cum reușim să construim un viitor împreună și să nu ne distrugem viitorul împreună? Cum integrăm oamenii care vin din locuri defavorizate, precum Siria? Ce facem cu Africa? Acestea sunt întrebări pentru generația mea și, cel mai probabil, nu vom fi noi cei care le vor găsi o finalizare. Aceste probleme le veți moșteni voi, așa că începeți devreme să găsiți răspunsuri!”, a declarat șeful statului.

CITIȚI ȘI...