Iohannis, la un an de la Euromaidan: Rusia continuă să destabilizeze Ucraina

by Genko Genko

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a publicat duminică un mesaj de solidaritate cu cei care au protestat în urmă cu un an în Ucraina, pentru o țară europeană, modernă, reformată și lipsită de corupție.

„Astăzi se împlineşte un an de la Revoluţia Demnităţii, când cetăţenii Ucrainei s-au mobilizat şi au ieşit în stradă împotriva unui regim corupt şi autoritar, care le amanetase destinul european. Gândul meu se îndreaptă cu respect către toţi cei care şi-au dat viaţa pentru libertate, în acele zile tumultuoase. Am văzut cum o naţiune renaşte şi cum aspiraţiile ei nu pot fi distruse de şenilele tancurilor. În multe privinţe, eroii Euromaidanului au semănat cu eroii de la Timişoara sau Bucureşti, din 1989. Din păcate, încercările la care este supusă Ucraina sunt departe de a se fi încheiat”, susţine Iohannis într-o postare pe Facebook.

Şeful statului român menţionează că la manifestările care au loc duminică la Kiev va participa, în numele său, consilierul prezidenţial pentru securitate naţională, George Scutaru, dar şi că pe 17 martie se va afla personal într-o vizită oficială în Ucraina.

„În ultimul an, Federaţia Rusă a ocupat Crimeea, iar în estul Ucrainei se implică în destabilizarea acestei ţări. Sper ca negocierile de pace de la Minsk să fie respectate şi să pună capăt confruntării armate, care a dus deja la pierderea a mii de vieţi omeneşti şi la peste un milion de refugiaţi. Ca preşedinte al României, susţin soluţia diplomatică în rezolvarea acestui conflict, astfel încât Ucraina să fie un stat stabil, democratic, suveran, căruia să i se respecte integritatea teritorială”, scrie președintele României.

CITIȚI ȘI...