Invenție rusească pe timp de criză: Bancomatul care-ți dă bani pe datorie

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Moscova a fost împânzită aproape peste noapte de 20 de noi bancomate, care au fost instalate în stațiile de metrou, la intrarea în supermaketuri sau alte locuri intens circulate din capitala Rusiei.

Vopsite într-un portocaliu țipător, aparatele sunt un adevărat magnet pentru rușii ajunși la mâna sorții, pentru că eliberează numerar pe datorie.

Citeşte şi: (FOTO şi VIDEO) Ai grijă când scoţi bani de la bancomat; Cum îţi poate fi clonat cardul

Sistemul este extrem de simplu: ajungi în fața bancomatului, îți scanezi actul de identitate, faci o poză, introduci numărul de telefon, selectezi suma și primești banii.

Nu, nu este vreo pomană electorală distribuită de Kremlin, ci o afacere cu împrumuturi rapide pusă la punct de unul dintre mogulii ruși ai jocurilor de noroc, informează Bloomberg.

Pariul pe sărăcie
ATM-ul de împrumuturi rapide este ideea lui Oleg Boyko, unul dintre miliardarii Rusiei, care a decis să scoată bani din piatră seacă în perioada crizei.

Boyko și-a clădit un imperiu din jocuri de noroc până în 2009, când președintele Putin le-a interzis împreună cu pariurile.

Afacerea lui Boyko a fost mutată în afara granițelor Rusiei, dar acesta nu și-a lichidat toate business-urile din țară.

Printre afacerile menținute de Oleg Boyko în Rusia se numără și 4finance Holding și subsidiara SMS Finance, prin care oligarhul rus pune acum un pariu profitabil pe sărăcia rușilor.

Citeşte şi: (VIDEO) Tuypkin, programul cu care poţi scoate bani din bancomat fără a deţine un card

Salvarea rușilor disperați
Cele 20 de ATM-uri ale lui Boyko sunt un adevărat miraj de care moscoviții, ajunși în pragul disperării, nu se jenează să profite pentru a trece cu bine de la un salariu la altul.

Suma maximă pe care o poți retrage dintr-un ATM de împrumut este de 15.000 de ruble, aproximativ 240 de dolari, cu o dobândă zilnică de 2%.

Ideal este să returnezi împrumutul în maxim 20 de zile. Altfel, dobânda, care la un simplu calcul se arată a fi de 730% pe an, poate deveni împovărătoare. În ciuda acestui risc, se găsesc destui ruși disperați care să apeleze la acest tip de credit rapid.

Serghei Amirkhanov, un electrician de 37 de ani, șomer, a retras 3.000 de ruble din bancomat.

Suma echivalând cu 50 de dolari îl ajută să pună pentru câteva zile ceva pe masă, până la sosirea ajutorului de șomaj sau până la găsirea unui loc de muncă.

În 15 zile trebuie să returneze 3.900 de ruble. Este singurul împrumut pe care îl poate obține.

„Am un card de credit, dar niciun ban pe el. Nicio bancă nu vrea să acorde împrumuturi în aceste condiții”, spune Armikhanov.

Criza din Ucraina a adus pe capul rușilor nu doar sancțiuni economice și sărăcie, ci și un aflux mare de imigranți ucraineni, care au intrat într-o competiție acerbă cu localnicii pe piața muncii.

Citeşte şi: Panică la Donețk: Toate băncile s-au închis, iar bancomatele nu mai funcționează

Vulturii încep să dea târcoale
Odată cu declinul rublei, băncile din Rusia s-au văzut izolate de sistemul bancar extern, fiind nevoite să ducă povara creditelor contractate pe speze proprii.

Astfel, condițiile de creditare pentru rușii obișnuiți au devenit mult mai drastice, iar sumele acordate pentru creditele de nevoi personale sunt cu mult reduse față de anii precedenți.

Pe piață a apărut un loc liber pe care magnații împrumuturilor rapide l-au ocupat imediat.

Boyko, imobilizat de paraplegie într-un scaun cu rotile, nu este singur pe piață, așa cum nici cazinourile, casele de pariuri și împrumuturile rapide nu sunt singurele sale afaceri.

Recent, magnatul rus a intrat ca investitor în industria cinematografică americană, asigurând finanțarea peliculei „Summer Crossing”, după un roman de Truman Capote, film care va fi regizat de actrița Scarlett Johansson.

Pentru mulți ruși mai puțin norocoși, însă, afacerea împrumuturilor rapide rămâne singura rază de speranță.

Dar, în ochii specialiștilor, imaginea SMS Finance sau a rivalilor britanici de la Wonga.com rămâne cea a unor vulturi care se hrănesc din economiile vulnerabile.

Persoanele needucate, cei cu probleme de creditare sau șomerii rămân marea masă de consumatori pentru acest tip de servicii, consideră Olga Naydenova, analist al grupului financiar BCS din Moscova.

„Ratele lor sunt imense. În timp ce sistemul bancar și-a înăsprit condițiile pentru acordarea unui credit, aceste firme au criterii reduse pentru acordarea împrumuturilor”, spune Naydenova.

Citeşte şi: Topul țărilor care pot rămâne fără bani cash

Profit confortabil
Lipsa unor reguli stricte le permite acestor companii să reprezinte singurele opțiuni pentru marea masă de clienți refuzați de către instituțiile bancare, explică Kieran Donnelly, director executiv al 4finance, firma lui Boyko.

Afacerea este extinsă în peste 12 țări din Uniunea Europeană, unde acordă împrumuturi rapide online.

Peste 11 milioane de cereri de împrumuturi rapide au fost primite anul trecut de către 4finance, compania acordând mini-credite de 831 de milioane de euro în această perioadă.

4finance a recurs la separarea de filiala rusă SMS Finance, pentru a diminua riscurile investitorilor, în condițiile în care compania dorește să inițieze procedurile de listare la bursă în 2016.

„Obiectivele noastre țintesc strict profitabilitatea și randamentul investițiilor. Ceea ce oferim din plin clienților este confortul”, mai spune Donnelly.

Citeşte şi: Cum corupția din Ucraina a înțepenit economia unei țări cu un potențial uriaș în Europa

Noile ținte: Spania și Polonia
Conducerea SMS Finance și-a dat seama de la început că nu toți clienții din Moscova și din împrejurimi sunt familiarizați cu tainele Internetului, așa că firma din Rusia a dezvoltat, mai mult sub formă de experiment, varianta ATM-ului care oferă credite instant.

Aparatele sunt dotate cu programe software care compară fotografia din actul de identitate cu imaginea persoanei aflate în fața ATM-ului. Verificarea în sistem a cererii de credit poate dura până la 15 minute, dar rezultatele par să fie mulțumitoare.

ATM-urile de împrumuturi rapide ar putea ajunge în perioada imediat următoare și în orașe din Polonia sau Spania.

Returnarea sumelor se face prin bănci, ghișeele unor magazine partenere sau servicii electronice precum Qiwi sau YandexMoney.

Dacă un debitor încearcă să scape fără să plătească, firma trimite timp de trei luni mesaje pentru recuperarea creanțelor. După această perioadă se va trezi cu colectorii de debite la ușă.

Cel puțin 10% din clienții firmei de împrumuturi rapide întârzie la returnarea sumelor împrumutate, dar în final compania recuperează 55% din banii datorați de aceștia, ceea ce pentru Boyko reprezintă un pariu cu șanse mult mai mari decât miza pe cazinouri.

Citeşte şi: TOP cele mai mari salarii minime din UE; Din 2008, în România s-a dublat


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...