Interpol devine un instrument de hărțuire a opozanților Kremlinului

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Încercările lui Vladimir Putin de a utiliza justiția occidentală în interes propriu vor deveni tot mai frecvente, ca urmare a alegerii, în noiembrie, a lui Alexandr Prokopciuk – candidat propus de Rusia – pentru postul de vicepreședinte al Interpol, scrie Financial Times.

Această decizie este neobișnuită, mai ales că Rusia deja are notorietate pentru nenumăratele „notificări roșii” trimise prin sistemul Interpol, care obligă statele membre să ceară arestarea şi deportarea în Rusia a opozanţilor politici ai Kremlinului.

În ciuda faptului că organizația şi-a asumat să respecte Declarația universală a drepturilor omului și să evite urmăririle politice, Interpol permite adesea unor regimuri autoritare, în special Rusiei, să utilizeze procedura emiterii de „notificări roșii” ca instrument de pedeapsă.

„Să spunem drept că, în trecut, Interpol a respins un număr semnificativ de cereri din partea autorităților ruse. Cu toate acestea, notificările primite de la ruși sunt foarte multe, iar resursele organizației sunt modeste. De aceea, potrivit unor estimări, doar 3% din cererile „Red Notice” sunt analizate mai mult sau mai puțin în detaliu pentru punerea în aplicare. Prin urmare, un număr substanțial de cereri neîntemeiate sunt acceptate practic fără să se analizeze”, se spune în articolul publicaţiei.

Pentru cei care primesc „notificări roşii”, consecințele pot fi dramatice. De multe ori, ei își dau seama că sunt ținte ale regimului lui Putin abia după ce sunt reţinuţi în timpul controlului pașapoartelor atunci când călătoresc în străinătate.

„Multe cereri de extrădare inițiate prin intermediul „notificărilor roşii”, sunt respinse de către instanțele occidentale în lipsa unor probe sau în legătură cu prezența unor motive politice evidente. Cu toate acestea, ele joacă un rol real de hărţuire a persoanelor urmărite de Kremlin. Prin urmare, aceste notificări în sistemul Interpol sunt o formă de pedeapsă și, totodată, un mesaj, că dacă eşti duşmanul lui Putin, pentru tot restul vieții tale vei privi înapoi peste umăr”.

CV-ul lui Prokopciuk oferă puține motive de optimism că solicitările ruse către Interpol se vor îmbunătăți. În ultimii zece ani, el a condus Departamentul de relaţii cu Interpol al Ministerului de Interne din Rusia. În această perioadă fluxul de cereri false și motivate politic, emise în numele statului rus, a crescut in mod semnificativ.

Înainte de asta, Prokopciuk a fost responsabil pentru Departamentul infracțiunilor economice și fiscale, sferă a justiției pe care analiștii o consideră cea mai coruptă din Rusia.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...