Inginer saudit: Prăbuşirea macaralei la Mecca a fost un „act al lui Allah”

by Genko Genko

Prăbuşirea macaralei la principala moschee din oraşul saudit Mecca, incident soldat cu peste 100 de morţi, a fost „un act al lui Allah”, crede un reprezentant al grupului saudit care se ocupă de extinderea centrului de pelerinaje.

„Macaraua prăbuşită, la fel ca nenumărate altele din zonă, se afla acolo de trei-patru ani şi nu fuseseră probleme”, a declarat pentru AFP un inginer din cadrul Grupului Binladin, care se ocupă de extinderea complexului de moschei de la Mecca.

„Macaralele au fost instalate într-un mod foarte profesionist. Nu a fost vorba de nicio problemă tehnică”, a adăugat inginerul, care a preferat să păstreze anonimatul.

„Pot spune doar că ceea ce s-a întâmplat a fost peste puterile umane. A fost un act al lui Allah şi, din câte ştiu, nu există nicio vină umană”, a afirmat inginerul.

În momentul producerii accidentului, vântul bătea foarte puternic, ploua, iar, potrivit unor martori, macaraua ar fi fost atinsă de un trăsnet.

Regele Salman al Arabiei Saudite a promis, sâmbătă, că ancheta va determina cu exactitate cauzele prăbuşirii macaralei pe 11 septembrie, incident soldat cu moartea a cel puţin 107 persoane şi rănirea altor 300.

Marea Moschee (Masjid al-Haram) era plină în momentul producerii accidentului, în contextul în care zeci de mii de musulmani din întreaga lume se află la Mecca înaintea pelerinajului anual programat la sfârşitul lunii septembrie. Sute de mii de musulmani sunt aşteptaţi să participe, la sfârşitul lunii septembrie, la pelerinajul de la Mecca.

Incidentele soldate cu morţi sunt destul de frecvente la complexul de pelerinaje de la Mecca. În ianuarie 2006, 364 de pelerini au murit într-o busculadă, după un incident similar din 2004, soldat cu 251 de morţi. În iulie 1990, 1.426 de pelerini au murit la Mecca asfixiaţi într-un tunel.

CITIȚI ȘI...