(INFOGRAFIC) Unite, cu pierderi de sute de milioane, își permite să organizeze concerte grandioase

by Genko Genko

Compania de telefonie mobilă Unite, parte a Moldtelecom, are pierderi de sute de milioane de lei, dar își permite să organizeze concerte grandioase.

Potrivit rapoartelor financiare ale companiei pe anul 2013, citate de economistul Vasile Tofan, Unite a avut pierderi de 211 milioane de lei. Unite a putut supraviețui doar datorită companiei „mamă” Moldtelecom, care a înregistrat un profit de 276 de milioane de lei.

11223487_10153107686278870_7264034405410426098_n

„Cred că sunt clare concluziile: compania de stat e incapabilă să concureze egal la egal într-o piaţă liberă (vs. Orange, Moldcell), înregistrând pierderi masive. Noroc de cuasi-monopolul din reţelele fixe, de bază (nici aici lucrurile nu sunt roz, dar asta merită o altă postare). De ce public datele pentru 2013? Pentru că în 2014 Moldtelecom a încetat să mai publice date separate pe segmentul mobil (posibil pentru că situaţia a devenit şi mai şubredă). Ce faci când segmentul mobil înregistrează pierderi de sute de milioane pe an? Corect: îl chemi pe Kirkorov”, a comentat Vasile Tofan pe pagina sa de Facebook.

Concertul va costa câteva milioane de lei

La concertul preconizat să se desfășoare duminică, cu începere de la ora 11:00, la Moldexpo, ar trebui să participe mai mulți interpreți cunoscuți la nivel internațional, printre care Filip Kirkorov, Dan Bălan, Alexandra Stan sau Vera Brejneva.

Potrivit presei, doar Filip Kirkorov încasează pentru un recital minimum 120 de mii de euro, în timp ce onorariul pentru Dan Bălan, începe de la 35 de mii de euro. La un calcul simplu, doar concertele acestor doi interpreți vor costa peste 3 milioane de lei.

Ștefan Bănică a refuzat să mai participe la concert

Îndrăgitul interpret și om de televiziune Ștefan Bănică a anunțat vineri că refuză să mai participe la concertul organizat de către Unite la Moldexpo. Acesta a fost sensibilizat de mesajele basarabenilor, care l-au rugat să nu participe la ceea ce ei au numit, „un concert al criminalului Vladimir Plahotniuc”.

Un apel emoționant către Bănică a lansat, prin intermediul Independent.md, membrul Platformei Demnitate și Adevăr, Dinu Plîngău. Acesta l-a rugat pe interpret să nu devină „complicele unui criminal” și să nu accepte să cânte pe „banii furați de la popor”.

Unite, „agent electoral al Partidului Democrat”

Membrii Platformei Civice Demnitate și Adevăr au acuzat compania Unite că ar reprezenta interesele oligarhului Vladimir Plahotniuc, întrucât această companie, în cadrul alegerilor din 30 noiembrie, a promovat un alt concert grandios organizat de către Partidul Democrat.

Potrivit membrilor Platformei Civice Demnitate și Adevăr, acest gest al companiei Unite face parte dintr-o „diversiune a oligarhului Vladimir Plahotniuc”, care vrea astfel să diminueze din amploarea protestului organizat în aceeași zi, în Piața Marii Adunări Naționale.

„Pentru a distrage atenția tineretului și studenților de la Marea Adunare Națională, Plahotniuc și slugoii săi au pus la cale o diversiune de tip pervers”, a declarat Vasile Năstase, membru al Platformei DA.

Este de menționat și faptul că Vitalie Iurcu, directorul companiei Moldtelecom, din care face parte și Unite, a fost numit la 12 august în funcția de viceministru al Economiei, la propunerea Partidului Democrat.

Iurcu este membru al Consiliului de Administrare a Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Moldova, fondată de oligarhul Vladimir Plahotniuc, şi ocupa fotoliul de şef la Moldtelecom din iulie 2009.

CITIȚI ȘI...