(INFOGRAFIC) Transnistria, în criză profundă; Tiraspolul lasă în urmă Rusia și se orientează spre UE

by Genko Genko

Regiunea transnistreană trece printr-o criză economică profundă. Indicatorii economici au scăzut la toate capitolele. Doar în primele 3 luni ale anului cifra de afaceri a regiunii transnistrene a scăzut cu 25% față de aceeași perioadă a anului 2015.

Conform datelor comitetului vamal al Transnistriei, în ultimul timp Tiraspolul a început să exporte mai mult în Uniunea Europeană decât în Federația Rusă. Astfel, Transnistria a exportat mărfuri în Rusia în valoare de doar 7 milioane de dolari americani, aproape de două ori mai puțin decât în aceeași perioadă a anului trecut, când valoarea mărfurilor era de 11 de milioane de dolari.

În același timp, exportul spre UE a crescut de la aproape 40 milioane de dolari la aproape 50 milioane de dolari.

Datele statistice mai arată că Transnistria exportă de două ori mai multe mărfuri în România decât în Federația Rusia, țara care i-a alimentat ani la rând atât economia, cât și proiectul politic separatist. Conform datelor, exportul produselor transnistriene în primele 3 luni ale anului în România a crescut dublu, de la 13 milioane de dolari, până la 24 milioane de dolari.

Și exporturile spre Republica Moldova au scăzut, însă țara noastră rămâne în continuare principalul partener de dezvoltare al regiunii reparatiste.

Cifra de afaceri a comerțului cu Republica Moldova a scăzut cu 22%, atât prin exporturi și importuri. Legăturile de comerț exterior cu Ucraina, de asemenea, au suferit.

Din cauza crizei economice din Rusia, țară nevoită să-și reorienteze susținerea financiară spre peninsula ucraineană anexată în martie Crimeea, așa-zisul Guvern de la Tiraspol și-a dat acordul pentru un împrumut de la compania Sheriff pentru a achita datoriile la plata suplimentului lunar la pensii, în valoare de 50 de ruble, numit în popor și „adaosul pentru pâine”, care nu a fost achitat deja de mai bine de 7 luni.

2016-04-19_3_import_eksport_yanvar-mart_2016_osnovnye_strany-02

CITIȚI ȘI...