(INFOGRAFIC) PPEM a „măgulit” donatorii generoși ai PLDM în campania electorală

by Genko Genko

Partidul Popular European a fost constitut cu câteva luni înainte de scrutinul electoral local, în principal din foști membri ai PLDM. Analiza rapoartelor financiare arată că spre noua formațiune politică au migrat nu numai membrii PLDM, ci și donatorii generoși, care au avut contracte de achiziții publice de la instituțiile ai căror conducători fuseseră promovați de PLDM, arată o investigație a Centrului de Investigaţii Jurnalistice.

NiRom-Roz SRL

Administratorul companiei NiRom-Roz SRL, Nicolae Rozembac, a donat PPEM suma de 55.525 de lei. Această firmă este specializată în construcții și reparații de drumuri, dar prestează și servicii de lucrări rutiere. Sume enorme din bugetul public au intrat în conturile firmei pe parcursul a patru ani, din 2011 până în 2015, – 103,3 mln de lei. Cele mai grase contracte au fost semnate în 2011-2012 cu Administrația de Stat a Drumurilor – 63,3 mln de lei. Contracte de achiziție în valoare de peste 33, 7 mln de lei au fost încheiate, fie direct cu Consiliul Raional Călărași, fie cu diferite localități din raionul respectiv. Astfel, chiar în toiul campaniei electorale din 2015, firma a încheiat, în aceeași zi, două contracte de achiziție cu Consiliul Raional Călărași, pentru lucrările de reparație a două drumuri. Alte două licitații, în valoare de 1,19 mln de lei, au fost câștigate de companie în 2014, contractele fiind semnate cu Primăria din Vălcineț (Călărași), localitate în care a câștigat alegerile locale reprezentantul PPEM. De asemenea, în urma alegerilor, patru consilieri de la PPEM au intrat în componența Consiliului Raional Călărași.

PPEM

Maxprof Grup S.R.L.

Generos a fost și Tudor Popescu, angajat la Max Prof Grup SRL, care a donat PPEM 60 de mii de lei în campania electorală. MAI a procurat, în anul 2012, de la „Maxprof Grup” S.R.L. sistemul automatizat de acces integrat în sumă de 764,9 de mii de lei, pe când pe site-ul MAI e indicată suma de 779 de mii de lei. După această tranzacție, Agenția de Achiziții Publice (AAP), MAI și SRL „MaxProf Grup” au fost acționate în judecată de către SRL „Media security”, firmă care are același profil de activitate, pentru a contesta un act administrativ. Conform site-ului AAP, contestația a fost respinsă.

SRL Bass System

S-a ales cu contracte cu statul și firma la care este angajat Andrei Cojocari, care a contribuit la completarea bugetului PPEM cu 50 de mii de lei. Compania de unde-și primește acesta salariul, Bass System, în perioada 2011-2013, a încheiat trei contracte de achiziție cu instituțiile statului, în valoare totală de 28,8 mln de lei. Astfel, pentru diferite echipamente și servicii IT, în conturile firmei au ajuns bani publici de la Serviciul Vamal, Comisia Națională a Pieței Financiare și Curtea de Conturi.

Întreaga investigație poate fi citită aici.

CITIȚI ȘI...