(INFOGRAFIC) Ce înseamnă intervenţia militară a Rusiei în Siria pentru piaţa petrolului

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Intervenţia militară a Rusiei în Siria începe să capete o nouă dimensiune, având în vedere că ar putea avea implicaţii în piaţa petrolului.

Mulţi dintre cei implicaţi în conflictul din regiune, direct sau indirect, sunt şi cei mai mari producători de „aur negru” din lume.

În aceste condiţii, publicaţia Business Insider a analizat cum va afecta intervenţia militară a Rusiei în Siria preţul ţiţeiului.

Helima Croft, analist la RBC Capital Markets, a evidenţiat două idei ce trebuie urmărite:

• Cum va fi afectată relaţia Rusiei cu Arabia Saudită
• Cum vor fi afectate finanţele Arabiei Saudite

„Escaladarea conflictului ar putea îngreuna discuţiile dintre liderii ruşi şi oficialii Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), în frunte cu Arabia Saudită, legate de o înţelegere în ceea ce priveşte o tăiere simultană a producţiei de ţiţei în viitorul apropiat”, arată Croft.

Preţul petrolului, care se află la un nivel redus de un an de zile, poate creşte dacă statele OPEC decid să reducă producţia.

Problema este că acestea, în special Arabia Saudită, au susţinut că vor implementa mişcarea doar dacă şi statele non-OPEC vor lua decizii similare. În consecinţă, discuţiile cu Rusia au început, liderii celor două ţări s-au întâlnit în câteva rânduri, însă momentan nu s-a ajuns la o concluzie.

„E posibil ca relaţia să stagneze, din cauza conflictului din Siria, astfel că va fi dificil să se ia o decizie în acest sens prea curând”, a punctat analistul citat.

Şi chiar dacă discuţiile vor avansa, tot va fi nevoie de o dexteritate diplomatică ieşită din comun, atât din partea Moscovei, cât şi a Riaydh-ului, pentru ca să continue războiul din Siria şi să coordoneze în acelaşi timp o politică comună a ţiţeiului.

În consecinţă, e puţin probabil ca saudiţii să reducă producţia de petrol în tandem cu ruşii, în viitorul apropiat.

„Având în vedere înflăcărarea celor implicaţi în războiul din Siria, acest ţel pare a fi unul prea înalt”, a mai spus Croft.
Inforafic
Sursa: RBC Capital Markets/Business Insider

Arabia Saudită stă prost cu finanţele

Pe de altă parte, conflictul din Siria pune o presiune mare pe bugetul saudiţilor, potrivit sursei citate.

La început, această ţară a salutat scăderea preţului petrolului şi a militat pentru menţinerea acestuia la un nivel scăzut. Arabia Saudită nu a vrut să scadă producţia pentru a impulsiona o scumpire a „aurului negru”, motivând că vrea să apere poziţia în piaţă a sa şi a OPEC.

Până de curând, saudiţii au putut face faţă pierderilor înregistrate din cauza ieftinirii ţiţeiului, pentru că au „umblat” la resursele financiare. Însă războiul din Siria, în special cheltuielile cu armata, au cam sărăcit visteria statului.

„Arabia Saudită a fost unul dintre cei mai mari critici ai ofensivei Rusiei în Siria şi există semnale că Regatul se pregăteşte să îşi crească sprijinul militar acordat rebelilor care luptă împotriva regimului Assad”, arată Croft.

Însă Siria nu e singurul teritoriu pe care saudiţii se află în bătălii. Mai e şi Yemenul, unde conflictul durează de mai bine de şase luni.

Per total, toate aceste conflicte pun presiune pe finanţele ţării.

Cine ar beneficia de o creştere a preţului petrolului

Totuşi, există o şansă ca preţul petrolului să crească în următoarea perioada, pe fondul riscului unei confruntări accidentale între forţele ruseşti şi americane, care sunt angajate în operaţiuni aeriene în Siria.

Croft notează că o scumpire a ţiţeiului ar fi o veste extraordinar de bună pentru Rusia, care depinde foarte mult de veniturile obţinute din această resursă.

Reducerea producţiei

Adnan Shihab-Eldin, fostul secretar general al OPEC, susţine că o alianţa a OPEC cu Rusia ar înseamnă ca 45% din piaţa petrolieră ar fi controlată de aceste state.

Pentru ca înţelegerea să fie parafată, analiştii susţin că e nevoie doar de o reducere a producţiei de 500.000 de barili de petrol pe zi din partea ţării conduse de Vladimir Putin, dintr-un total de 10,7 milioane.

OPEC e alcătuită din Algeria, Angola, Indonezia, Iran, Irak, Kuwait, Libia, Nigeria, Qatar, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Venezuela.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...