(INFOGRAFIC) Cât câştigă liderii celor mai puternice ţări din lume; Vladimir Putin, la coada clasamentului

by Genko Genko

„Sincer, nici nu ştiu ce salariu am. Ei mi-l dau şi eu îl pun într-un cont”, le spunea Vladimir Putin unor reporteri la sfârşitul anului trecut. Pornind de la afirmaţia liderului rus, CNN şi Business Insider au comparat salariile liderilor celor mai puternice ţări din lume.

Salariul oficial al lui Putin este însă mărunțiș în comparație cu salariul obținut de prim-ministrul unui stat-oraș insular mai mic decât New York, scrie Business Insider. Lee Hsien Loong, prim-ministru în Singapore, câștigă 1,7 milioane de dolari pe an.

În ierarhia făcută de cei de la CNN şi Business Insider, pe primul loc se situează preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, cu un salariu de 400.000 de dolari. Stephen Harper, prim-ministrul Canadei, are un salariu de 260.000 dolari pe an și se află pe poziția a două în clasament.

Angela Merkel ocupă locul al treilea, cu 234.400 de dolari, salariul cancelarului german fiind mărit în luna martie a acestui an cu 2.2%, potrivit unor documente guvernamentale.

Francois Hollande, preşedintele Franţei, ar fi ocupat o poziţie mai înaltă în acest clasament dacă salariul nu i-ar fi fost redus în 2012 cu 30%. Fără reducere, Hollande ar fi avut un salariu de 274.552 de dolari, lucru care l-ar fi dus pe locul doi în clasament, după Obama, așa însă se află pe poziția 8.

Vladimir Putin s-a clasat pe locul 9, cu 136.000 de dolari, în timp ce preşedintele Chinei, XI Jinping, ar ocupa ultimul loc, cu 22.000 de dolari, sumă la care a ajuns după mărirea de 60% de la începutul anului.

world leader pay infographic_02

CITIȚI ȘI...