(INFOGRAFIC) America alege între Donald Trump şi Hillary Clinton: Tot ce trebuie să ştii despre cel mai important scrutin din lume

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Americanii îşi vor alege în toamna acestui an preşedintele. Cel mai probabil, lupta electorală din luna noiembrie se va da între republicanul Donald Trump şi democrata Hillary Clinton.

Miliardarul american Donald Trump nu mai are niciun rival cu care să se bată pentru nominalizarea din partea Partidului Republican la alegerile prezidenţiale.

S-a ajuns în această situaţie după ce ultimul său competitor, guvernatorul de Ohio John Kasich, s-a retras. Iniţial, au fost 17 candidaţi care au vrut să ajungă la Casa Albă din partea Partidului Republican.

În ceea ce priveşte tabăra democrată, Bernie Sanders a mai obţinut câte o victorie, prea puţin însă pentru a-şi asigura nominalizarea din partea partidului la alegerile prezidenţiale. Hillary Clinton şi-a asigurat deja peste 90% din delegaţi pentru nominalizare. Marea ei grijă a început să devină Donald Trump, căruia la început nu i-a acordat nicio atenţie.

Un scrutin-spectacol

Alegerile prezidenţiale din SUA sunt printre cele mai urmărite evenimente de pe mapamond, şi nu numai pentru că America este, în opinia multora, cel mai puternic actor global.

Scrutinul pentru Casa Albă este un adevărat spectacol, atât din punct de vedere al evoluţiei actorilor principali, cât şi al strategiilor din spatele acestora.

Organizate la fiecare 4 ani, alegerile pentru viitorul lider de la Casa Albă au loc în prima zi de marţi din luna noiembrie. Anul acesta se desfăşoară al 58-lea scrutin prezidenţial din 1792 încoace.

Votul pentru preşedintele Statelor Unite este indirect, fiind guvernat de o serie de legi federale şi statale. Votul indirect presupune că cetăţenii nu votează pentru preşedinte, ci pentru un colegiu de electori care, la rândul lor, vor vota pentru preşedinte şi pentru vicepreşedinte.

Procentul de alegatori care se prezintă la vot este mai scăzut decât în multe alte democraţii. Pentru a putea să-şi exprime opţiunea prin vot, cetăţeanul american, pe lângă faptul că trebuie să aibă 18 ani împliniţi, trebuie să se înregistreze pentru a fi considerat eligibil, iar acest proces diferă de la un stat la altul.

În plus, în cazul alegerilor primare, votantul trebuie să fie membru al partidului în care doreşte să aibă un cuvânt de spus.

Şi politicienii care vor să se instaleze la Casa Albă trebuie să îndeplinească o serie de condiţii. Astfel, un candidat la preşedinţia SUA trebuie să fie născut pe tărâm american, să aibă cel puţin 35 de ani şi să fie rezident al SUA de cel puţin 14 ani.

La rândul său, un vicepreşedinte trebuie să îndeplinească aceleaşi condiţii, dar, conform celui de-al 12-lea Amendament la Constituţie, nu poate să fie din acelaşi stat american ca preşedintele.

Pentru a putea naviga mai uşor prin hăţişul alegerilor americane din SUA, iată câteva repere:
alegeri-presedinte-sua
Complicatul proces electoral pentru alegerea viitorului preşedinte american a început în luna februarie. După o serie de alegeri primare, urmează Convenţia naţională republicană la Cleveland, Ohio, care va avea loc pe 18-21 iulie.

Câteva zile mai târziu, în perioada 25-28 iulie, va avea loc Convenţia Naţională Democrată de nominalizare a candidatului prezidenţial în Philadelphia (Pennsylvania). Pe 8 noiembrie vor fi organizate alegerile generale.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...