Inflație anuală de 4,7% în ianuarie 2015

by Genko Genko

Inflația anuală în Republica Moldova a constituit, în prima lună a anului curent, 4,7 la sută, menţinându-se la nivelul înregistrat în luna decembrie 2014 și fiind cu 0,4 puncte procentuale mai scăzută decât în luna ianuarie a anului trecut, potrivit datelor publicate de Banca Națională a Moldovei.

Comparativ cu luna anterioară, în ianuarie 2015 ritmul creşterii preţurilor de consum pentru ultimele 12 luni a constituit 4,7 la sută, aflându-se în apropierea ţintei inflaţiei de 5,0 la sută.

Preţurile reglementate şi cele la combustibili au contribuit la inflaţia anuală cu 0,5 şi 0,3 puncte procentuale, respectiv, în ianuarie 2015.

Totodată, rata inflaţiei lunare a consemnat o majorare de 0,8 la sută, fiind condiţionată preponderent de creşterea cu câte 0,9 la sută a preţurilor la produsele alimentare și nealimentare, precum și de majorarea tarifelor pentru prestarea serviciilor populaţiei cu 0,4 la sută.

„În contextul unei deprecieri a monedei naţionale, mai semnificative decât valoarea utilizată în anul 2012 la stabilirea tarifelor pentru serviciile reglementate, există un risc pronunţat ca acestea să fie revizuite în direcţia majorării în anul 2015. Totodată, evoluţia preţurilor la resursele energetice pe piaţa internaţională poate contribui atât la diminuarea preţurilor interne la combustibili, precum şi la atenuarea parţială a presiunilor asupra majorării tarifelor la gazele naturale şi la energia electrică”, se arată într-un comunicat al BNM.

Amintim că, BNM și-a revizuit în creștere prognoza asupra inflației pentru anul 2015. Astfel, inflația se va plasa la nivelul de 5,8%, în creștere cu 1,2 puncte procentuale față de prognoza fixată în octombrie.

CITIȚI ȘI...