Inflație anuală de 12,2% în august, ca urmare a creşterii tarifelor la gaz şi lumină

by Genko Genko

În luna august preţurile de consum au crescut cu 3,6% faţă de iulie şi cu 12,2% comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut. Creşterea inflaţiei a fost determinată de scumpirea gazelor naturale şi energiei electrice, potrivit Biroului Naţional de Statistică.

În luna august, rata anuală a inflației a constituit 12,2 la sută, majorându-se cu 3,6 la sută față de valoarea lunii precedente și fiind cu 7,1 la sută față de luna august 2014.

Reprezentanții Băncii Naționale a Moldovei spun că de vină pentru majorarea inflației ar fi deprecierea monedei naţionale, măsurile de politică fiscală luate în ultima perioadă, dar și scumpirea gazelor naturale şi energiei electrice.

„Dinamica anuală a inflației de bază și a preţurilor la produsele alimentare au exercitat cel mai mare impact asupra ratei anuale a inflaţiei. Contribuția inflației de bază s-a majorat până la 4,6 la sută, iar cea a prețurilor la produsele alimentare s-a majorat până la 3.8 la sută”, spun reprezentanții BNM.

Potrivit Băncii, prețurile la produsele alimentare în luna august au crescut cu 0,4 la sută față de nivelul lunii iulie, ca urmare a majorării prețurilor la ouă cu 10,8 la sută, zahăr cu 3,3 la sută, cartofi cu 2,7 la sută, la produse de morărit şi panificaţie cu 2,3 la sută, la lapte şi produse lactate cu 1,8 la sută.

În luna de referință, prețurile la serviciile reglementate au înregistrat o dinamică mai pronunțată, majorându-se până la nivelul de 8,8 la sută comparativ cu luna precedentă. Această evoluţie a fost determinată în primul rînd de creșterea preţurilor la serviciile de energie electrică și gaz din rețea, cu 32,9 la sută și, respectiv, 14,9 la sută.

Banca Națională a Moldovei (BNM) și-a revizuit în creștere prognoza asupra inflației pentru anii 2015 și 2016. Astfel, inflația se va plasa la nivelul de 9,3%, în creștere cu 1,2 puncte procentuale față de prognoza fixată în luna mai, iar în 2016 va atinge 11,6%.

CITIȚI ȘI...