Încă un președinte refuză invitația lui Putin pentru parada din mai

by Genko Genko

Preşedintele Poloniei, Bronislaw Komorowski, a anunţat, luni, că nu se va deplasa la Moscova pentru a participa la ceremoniile organizate cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la victoria împotriva regimului nazist german în al Doilea Război Mondial.

„Având în vedere situaţia actuală, nu există posibilitatea ca preşedintele Poloniei să participe la ceremoniile” programate la Moscova, a anunţat Bronislaw Komorowski pentru un post de televiziune local, denunţând „continuarea conflictului în Ucraina”.

În schimb, preşedintele Poloniei a propus mai devreme organizarea unor ceremonii similare celor de la Moscova la Westerplatte, în Gdansk, locul declanşării celui de-al Doilea Război Mondial.

Anterior, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a refuzat invitaţia preşedintelui rus, Vladimir Putin, de a participa la o paradă militară organizată în mai la Moscova.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Guvernului german, Angela Merkel a propus în schimb să participe la o ceremonie pentru depunerea de coroane de flori, pe 10 mai, la Moscova. Vladimir Putin a acceptat propunerea.

Au mai declinat invitațiile și președintele american Barack Obama, precum și premierul britanic, David Cameron. Printre cei mai cunoscuți lideri care au acceptat participarea sunt liderul nord-coreean Kim Jong-un și președintele chinez Xi Jinping.

CITIȚI ȘI...