Încă o țară scandinavă renunță la cash

by Genko Genko

Danemarca a decis să își închidă monetăria, după modelul Suediei și Norvegiei, și să externalizeze producția de monede în Finlanda, în condițiile în care și banca centrală daneză a oprit tipărirea de bancnote, a căror folosire a devenit tot mai nepopulară, transmite Bloomberg.

De la Banca Centrală Europeană (BCE) la Venezuela și India, autoritățile preferă tot mai puțin numerarul, mai ales când este vorba despre bancnotele de valoare mare, folosite de mafioți și traficanți de droguri, scrie News.ro.

Un raport al Ministerului Finanțelor din Danemarca arată că mărimea economiei subterane a scăzut cu o treime în perioada 2012-2014, de la 45 de miliarde de coroane (6,3 miliarde dolari) la 31 miliarde de coroane.Chiar dacă ministerul nu a motivat reducerea, este interesant de notat că și utilizarea numerarului a scăzut în aceeași perioadă.

Renunțarea la tranzacțiile cash în statele nordice are legătură la fel de mult cu comoditatea cât și cu combaterea criminalității.

Potrivit unui raport al băncii centrale daneze, publicat în iunie, costul operațiunilor în numerar este de două ori mai mare decât cel al operațiunilor cu cardurile de debit. Același raport arată că majoritatea magazinelor din Danemarca preferă plățile prin carduri, principalul motiv fiind frica de furturi.

Cea mai nouă și atractivă formă de plăți electronice din Danemarca este aplicația pentru smartphone-uri MobilePay a Danske Bank. Un produs similar există în Suedia, dar MobilePay, lansat în 2013, este produsul cu cel mai mare succes din regiune, fiind folosit de peste jumătate dintre danezi.

Tranziția Scandinaviei către o societate fără cash va continua. Guvernul danez permite în prezent unor magazine să refuze plățile în numerar, în timp ce banca centrală s-a alăturat altor instituții de profil, explorând folosirea monedelor virtuale.

CITIȚI ȘI...