Impas la Minsk asupra unei soluţionări a conflictului din Ucraina

by Genko Genko

O reuniune organizată la Minsk pe tema procesului de pace în estul Ucrainei nu a permis, marţi, o apropiere a poziţiilor între beligeranţi, au anunţat miniştrii de Externe german, francez, rus şi ucrainean, relatează Reuters.

„Rămân încă enorm de multe de făcut”, a declarat şeful diplomaţiei franceze Jean-Marc Ayrault, la finalul întâlnirii cu cei trei omologi ai săi, în capitala belarusă, unde au fost semnate în februarie 2015 acordurile vizând să pună capăt conflictului armat din Donbas.

„Chiar dacă dialogul este dificil, nu s-a rupt”, a adăugat Jean-Marc Ayrault, promiţând să continue să acţioneze în vederea implementării procesului de pace. „Nu vom accepta statu-quoul şi riscul reîntoarcerii la violenţă”, a adăugat el.

Omologul său german Frank-Walter Steinmeier a adăugat că poziţiile Ucrainei şi Rusiei s-au înăsprit şi că discuţiile au fost dificile.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov s-a arătat şi mai pesimist. „Discuţiile de la Minsk sunt blocate. Nu reuşim să ne înţelegem asupra următoarelor etape”, a declarat el pentru presă.

Singura rază de lumină în acest tablou sumbru este faptul că Crucea Roşie internaţională ar putea să contribuie la punerea în aplicare a unui important schimb de prizonieri până la sfârşitului anului, a anunţat Steinmeier.

Aproape 10.000 de persoane au fost omorâte în estul Ucrainei, de la începutul războiului, în aprilie 2014, între forţe ucrainene şi rebeli proruşi.

Situaţia rămâne volatilă, iar confruntări au loc aproape zilnic de-a lungul liniei frontului. Moscova şi Kievul se acuză reciproc, în mod regulat, că sunt vinovate de impasul în care se află încercările de soluţionare a conflictului.

Însă, aşa cum a subliniat Jean-Marc Ayrault la bordul avionului care-l aducea la Minsk, „ei nu se află într-o logică a războiului”.

„Ar fi putut să degenereze (…), menţinem situaţia de pace, chiar dacă ea nu e completă. Este important să amintim asta”, a insistat el.

CITIȚI ȘI...