(GALERIE FOTO) Pământul şi locurile sale extraterestre

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Pe măsură ce astronomii descoperă tot mai multe planete şi sisteme solare depărtate, imaginaţia noastră se aprinde. Visăm la călătorii interstelare, în care să vedem lumi extraterestre, una mai ciudată decât alta.

NASA estimează că doar în Calea Lactee există un miliard de planete de talia Pământului, care orbitează stele similare Soarelui. Deja au fost anunţate misiuni pe Marte, însă totul pare să se întâmple în viitor. E puţin probabil ca un muritor de rând să vadă prea curând o lume nepământeană.

Chiar şi antrenamentele celor care au norocul să se desprindă de Terra se fac tot pe Pământ. Şi nu întâmplător. Pe Terra se află locuri care aduc destul de mult cu alte planete (sau cu felul în care credem noi că ele arată), locuri care, parcă, nici nu au ce căuta aici. Cu puţin noroc, pe acestea le putem vedea.

Într-o listă a acestor locuri ce par fotografiate pe altă planetă, CNN include deşertul Atacama. Unul dintre cele mai aride locuri de pe Terra, deşertul Atacama seamănă cu un peisaj de pe Lună: lavă solidificată, lacuri de sare, munţi abrupţi, râpe adânci.

Cu doar 15 milimetri de precipitaţii anual, deşertul Atacama nu prea seamănă cu restul planetei, părând un loc complet lipsit de viaţă. Însă atunci când ploile vin, aşa cum s-a întâmplat în octombrie 2015, seminţele care „dorm” în sol ani de-a rândul se trezesc la viaţă, peisajul schimbându-se brusc.
Deşertul Atacama înflorit.PNG1
Totul prinde viaţă. Un covor de flori înseamnă o explozie de roz, purpuriu, oranj şi galben, culori atât de vii încât n-ai spune că eşti în deşert.

În 2005, NASA a descoperit aici habitate neştiute pentru microbi, folosindu-se de un rover asemeni celor utilizate în misiunile pe Marte.

Charamel, Mauritius, e un alt loc în care putem merge să uităm că suntem pe Pământ. Chiar dacă e celebru pentru plajele sale albe, Mauritius are, în colţul de sud-vest al insulei, o fâşie de nisip unde dunele sunt în şapte culori.
Cascada Chamarel şi Dunele Colorate, Mauritius1
Acest nisip s-a format din rocă vulcanică, care, în timp, s-a descompus şi s-a combinat cu alte materiale, dând naştere nisipului în culori ca roşu, maro, violet, verde, albastru, purpuriu şi galben.

În chip misterios, acest nisip pare că nu erodează, nici măcar în urma ploilor tropicale puternice. Mai mult, culorile întotdeauna revin fiecare pe şirul său. Vândut în recipiente, acesta este agitat de turişti, însă, în cele din urmă, se reaşează în culori separate.

Parcul Naţional Canaima, din Venezuela oferă peisaje desprinse din filme menite să-ţi dea fiori de groază. Stânci verticale, înalte, sunt scăldate de abur, pentru că apa care curge pe ele, aflându-se la o asemenea înălţime, se transformă în vapori.

Locul e numit de venezueleni „casa zeilor” şi multă vreme oamenii nu au vrut să escaladeze stâncile, temându-se de zei şi creaturile ciudate ce ar putea sălăşlui în vârful lor.

Într-adevăr, chiar şi în vârf de stâncă trăiesc animale, însă mai ciudate sunt plantele, ce par din altă lume, uitate parcă de evoluţie. Seamănă foarte bine cu vegetaţia din epoca preistorică.

Cascada Falls (foto sus), cea mai înaltă din lume, este cea care a inspirat cadrele din filmul „Up”, produs de Pixar.

Deşertul Namib, din Namibia seamănă atât de bine cu peisajul de pe Marte că NASA îşi trimite acolo cercetătorii să încerce să înţeleagă mai bine planeta roşie. Mai mult, întinderea nesfârşită de nisip de aici are nuanţe portocalii şi roşietice.
În 2010, când căutau viaţă la nivel microscopic, aceştia au găsit-o sub nişte mici pietre. Pentru că acestea, în fapt un tip de cuarţ, păstrau umezeala provenită de la ceaţă sub ele, formele de viaţă prosperau. Mai mult, la ele ajungea şi lumină, pentru că bucăţile de rocă erau îndeajuns de translucide încât să lase o parte din lumină să treacă prin ele.

Astfel de forme de viaţă ar putea exista, cel puţin în teorie, şi în locuri deloc primitoare, aşa cum e Marte.

Insula Focului, Cape Verde, un alt loc ce nu prea seamănă cu restul Terrei, are în centru un vulcan negru. În interiorul craterului principal se află o serie de cratere mai mici, fiecare creat de o altă erupţie din lunga istorie a vulcanului.

Oamenii de ştiinţă cred că o mega-erupţie a avut loc în urmă cu 73.000 de ani, în urma acesteia prăbuşindu-se o parte a insulei, ceea ce a declanşat un tsunami cu o înălţime de aproape 250 de metri. Urmele trecerii acestuia se văd şi acum în peisajul dezolant al insulelor învecinate.

Deşi vulcanul e încă activ – ultima erupţie având loc în 2014 -, insula e numită casă în prezent de circa 40.000 de oameni.
Insula Focului, Cape Verde
Un turist care ajunge pe insulă va observa că, pe lângă plajele cu nisip negru, de la Oceanul Atlantic, locul în care oamenii fac agricultură arată ca o bază de pe Lună. Din viţa de vie plantată aici se obţine un vin tare şi extrem de apreciat. Şi cafeaua obţinută aici şi-a câştigat un renume mondial.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...