Iațeniuk la Casa Albă: Ne vom bate pentru libertatea noastră

by Genko Genko

„Ne vom bate pentru libertatea noastră, pentru independenţa noastră, pentru suveranitatea noastră. Şi nu vom abandona niciodată”, a declarat premierul Ucrainei, Arseni Iațeniuk, în cadrul unei întrevederi la Casa Albă cu președinte american Barack Obama.

„Ucraina face parte din lumea occidentală şi va rămâne” astfel, a asigurat el, în contextul în care criza actuală a fost declanşată de refuzul fostului preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici de a aproba o apropiere de Uniunea Europeană (UE).

Iaţeniuk a mai dat asigurări că ţara sa va rămâne un „bun prieten şi partener al Rusiei”, chiar dacă va stabili legături mai puternice cu Europa occidentală.

Premierul interimar ucrainean, primit anterior de către secretarul de Stat John kerry la sediul Departamentului de Stat, s-a lansat într-o pledoarie la ieşirea de la Casa Albă, în faţa camerelor de luat vederi.

Reluând elemente ale unui celebru discurs susţinut de către Ronald Reagan la Berlin, adresat fostului lider sovietic Mihail Gorbaciov, Iaţeniuk l-a îndemnat pe preşedintele rus Vladimir Putin să „doboare acest zid, acest zid de război, acest zid de intimidare şi de agresiune militară. Să stăm de vorbă”, a mai adăugat liderul executivului de la Kiev.

CITIȚI ȘI...