(VIDEO) Abilități impresionante: Top 10 cele mai inteligente animale

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Pe zi ce trece animalele continuă să ne uimească prin inteligenţa de care dau dovadă. Fie că pot învăţa să vorbească sau se folosesc de ustensile pentru a supravieţui, obiceiurile lor continuă să ne uluiască.

Iată un top al celor mai inteligente animale din lume.

10. Pisicilor le place să fie independente şi se asigură înainte de a trece strada

De multe ori se compară pisica cu câinele, lăudând loialitatea şi inteligenţa celui din urmă. Totuşi, dacă analizăm atent caracterul pisicilor, putem observa că acestea sunt capabile să rezolve unele probleme şi să înveţe repede.
Pisicile sunt animale solitare cărora le place să fie independente. Unele exemplare pot fi dresate să facă diverse trucuri însă mult mai greu decât câinii. Pisicile învaţă prin observare şi imitare.

Unele pisici au învăţat să se asigure înainte de a traversa strada. Pisicile au un auz foarte dezvoltat şi pot recunoaşte de la depărtare paşii stăpânului. De asemenea, acestea au abilitatea de a deschide uşile dulapurilor sau chiar uşile de la intrarea în cameră şi să găsească mâncarea ascunsă.

9. Elefantul ştie să picteze şi poate plânge atunci când vreun membru al turmei moare

Elefanţii se regăsesc în rândul celor mai inteligente animale de pe Planetă. Ei sunt veneraţi încă din vechi timpuri. Fascinat de măreţia blândă a acestor animale, scriitorul Jose Saramago a scris romanul “Călătoria elefantului” prin care aduce veneraţie acestui animal mitic.

Elefanții posedă creiere care sunt mai mari decât ale oricăror alte animale. Creierul acestora este şi foarte greu, cântărind peste 5 kilograme. Alte animale mari, precum rinocerii sau hipopotamii, au creiere micuţe. Mai mult decât atât, cortexul creierului elefantului are mai mulți neuroni decât creierul uman. Ca și oamenii, mediul lor și capacitatea lor de a învăța este formidabilă. Cea mai recentă surpriză despre elefanți a venit de curând, atunci când oamenii de știință au descoperit că elefanții au efectuat cu succes un experiment, utilizat în mod obișnuit la primate, pentru a testa înțelegerea lor de cooperare. În acest test special, elefanții au trebuit să-și coordoneze eforturile, astfel încât fiecare să primească câte o găleată cu porumb. Ei au trecut cu brio acest test. “În natură, elefanții sunt cunoscuți pentru modul lor remarcabil de ajutorare, intuiție și compasiune,” spune Joshua Plotnik, psiholog la Universitatea Cambridge din Anglia.

Recent, cercetătorii au descoperit că elefanţii sunt capabili să lucreze împreună pentru a rezolva anumite „probleme”. Ba mai mult decât atât, soluţiile pe care le găsesc pahidermele, sunt cu adevărat surprinzătoare.
Elefanţii pot folosi diverse instrumente în modalităţi creative, fără a fi învăţaţi de alţii. Se ştie că elefantul ştie ce plante medicinale să mănânce când este bolnav şi este singurul din lumea animală care îşi îngroapă morţii. Există multe poveşti despre inteligenţa lor, precum cea în care elefantul foloseşte frunzele ca evantaie.
În multe culturi elefantul este cunoscut ca simbol al înţelepciunii. În mediul natural acesta este capabili să reţină toate traseele pe care le parcurge şi fiecare loc în care poate găsi apă. Este una dintre puţinele specii de animale care se poate recunoaşte în oglindă. Un elefant crescut în captivitate poate fi dresat uşor. Aceştia învaţă cu uşurinţă să se joace cu mingea, să scoată sunete pe tonalităţi diferite ca şi când ar cânta şi să se folosească de diferite obiecte sau sa picteze.

Dar cel mai surprinzător a fost momentul când oamenii au văzut că şi elefanţii plâng. Un fapt miraculos s-a petrecut în data de 15 noiembrie 2001, în India. Un ofiţer de poliţie pe nume Khagen Sangmai a fost martorul unei scene incredibile. Aproximativ 100 de elefanţi făceau cerc în jurul unui pahiderm care zăcea lângă o şină de tren, cu lacrimi rostogolindu-li-se din ochi.

8. Veveriţele au memorie foarte bună şi întind capcane hoţilor

Persistenţa şi memoria impecabilă au făcut din veveriţă coşmarul grădinarilor. Această micuţă creatură foloseşte o impresionantă arie de strategii pentru a supravieţui. Învăţate să trăiască alături de oameni, veveriţele mănâncă cam orice se găseşte într-o grădină, de la fructele copacilor, legume sau flori.

Poate că veveriţele sunt animale de dimensiuni reduse, însă creierul lor nu. Au o abilitate înnăscută de a-şi recunoaşte locuinţa în funcţie de plantele care se află la marginea copacului, flori cât şi după copacii din jur. Aceasta îşi face provizii pentru iarnă, ascunzând nuci sau ghinde în diferite locuri şi are capacitatea de a reţine fiecare loc în care le-a ascuns. De asemenea, aceasta pune „capcane” pentru hoţi, constând în nuci sau ghinde seci sau stricate. Acest comportament a fost obţinut şi într-un laborator, unde oamenii au „furat” din hrana veveriţelor.

7. Caracatiţele pot memoriza diferite forme şi chiar deschide borcanele

Situată pe locul şapte al acestui top, caracatiţa este una din cele mai inteligente animale marine, ceea ce o face şi un mare vânător singuratic, știe cum să folosească propriile tentacule, fiind capabil să facă totul, cum ar fi mâncatul sau să se protejeze, fiind capabilă să e camufleze, schimbându-şi rapid culoarea.

Caracatiţa are cel mai mare creier dintre toate nevertebratele acvatice şi este una dintre cele mai inteligente creaturi din mări şi oceane. Caracatiţa nu este încă pe deplin înţeleasa, însă oamenii de ştiinţă descoperă constant noi şi uimitoare abilităţi ale acesteia. Fiind foarte inteligente, acestea pot învăţa prin observaţie, abilitate pe care multe din vertebrate nu o au. Caracatiţa poate recunoaşte diverse forme şi mărimi ale obiectelor, precum şi strălucirea lor. Ele sunt foarte curioase şi găsesc soluţii inedite la diverse probleme cu care se confruntă. În urmă cu câţiva ani, o caracatiţă a evadat din acvariul său, deschizând hubloul şi inundând întreaga clădire.

Caracatiţele pot învăţa să deschidă borcane cu capace înşurubate şi să conceapă reacţii complexe, multi-dimensionale, atunci când sunt atacate. Unele caracatiţe gigante pot chiar să deschidă ambalaje de medicamente concepute pentru a nu putea fi desfăcute de copii, iar dacă se antrenează devin foarte pricepute.

Chiar şi caracatiţele folosesc unelte. Cercetătorii au observat de asemenea, cum aceste animale marine sunt capabile de a folosi coaja de la o nucă de cocos pentru a-şi construi un adăpost mobil. Cărându-le după sine, nucile de cocos le ajută pe caracatiţe să se apere de potenţiali prădători, ascunzându-se repede dedesubt.

6. Câinii pot număra până la cinci, sunt geloşi şi nu uită niciodată dacă le-ai făcut rău

Pe locul al șaselea s-a clasat câinele, prietenul de excelență al omului. Fiind foarte inteligent, câinele este capabil să fie instruit cu ușurință, să înveţe diverse trucuri şi comenzi, încât să fie folosit în activități sociale, cum ar fi de salvare sau ajutor pentru persoanele cu handicap. De asemenea, câinii au capacitatea de a reţine fizionomia altor animale sau a oamenilor pe care îi va recunoaşte cu uşurinţă chiar şi după un an în care au stat separaţi. Totodată, câinii pot exprima sentimente precum bucurie, gelozie sau supărare şi nu uită toată viaţa pe cineva care le-a făcut rău. Cele mai noi cercetări indică faptul că vechii prieteni ai oamenilor au inteligenţa unui copil de 2 ani. Câinii sunt capabili să înţeleagă până la 250 de cuvinte şi gesturi, pot număra până la cinci şi pot efectua calcule matematice simple. Border Collie este universal acceptat ca cea mai inteligentă rasă de câini.

Oamenii de ştiinţă de la prestigioasa universitate britanică Oxford au descoperit un lucru cert: câinii sunt mai inteligenţi decât pisicile. Raţionamentul specialiştilor este simplu: câinii sunt animale mai sociale, astfel că au dezvoltat creiere mai mari decât pisicile. Cel mai bun prieten al omului mai are câteva atu-uri pe lângă faptul că sunt mereu într-o stare bună de spirit: se pot recunoaşte în imagini şi pot percepe mesaje nonverbale.

5. Balena are cel mai mare creier şi poate simţi neliniştea, bucuria şi dragostea parentală

Balenele ocupă un meritat loc cinci în acest top și există teorii gata să susţină că această ființă misterioasă ar putea fi chiar mai inteligentă decât omul. Acestea sunt animale pline de emoţii. Pot simţi neliniştea, bucuria şi dragostea parentală. De exemplu, la începutul anilor 1990, o balenă a eşuat pe o plajă. Localnicii au văzut două balene vizitând în mod constant locul unde murise animalul, ca şi cum i-ar fi adus omagiu.

Balenele sunt mamifere cu un creier uriaş (7,8 kg), pe cât sunt de mari pe atât sunt de inteligente, cea mai importantă funcţie este comunicarea. Balenele folosesc un sistem complex de sunete care poate fi auzite pe distanţe de sute de km. Sunetul emis de balene (mai este numit şi “cântecul balenelor”) se aude în special la ciclul lunar, iar în unele cazuri balenele “cântă” până când îi răspunde o altă balena, poate chiar şi la 300 km distanţă. Balenele sunt foarte inteligente şi până la dispariţia de pe Terra ar fi bine să le recunoaştem inteligenţă.

4. Papagalul îţi poate răspunde când îl întrebi dacă vrea apă

Papagalii pot imita cuvinte şi pot chiar înţelege sensul acestora. Unii dintre ei pot învăţa foarte multe cuvinte şi pot forma propoziţii scurte. De asemenea, dacă sunt antrenaţi pot învăţa să numere până la 10 şi să identifice anumite obiecte. Totodată, pot răspunde cu „Da” sau „Nu” la întrebări simple precum: „Vrei apă?”.

La fel ca majoritatea animalelor inteligente, are o memorie uimitoare şi este capabil să rezolve probleme complexe. Cea mai inteligentă specie este papagalul gri african. Oamenii de ştiinţă spun despre acesta că are un nivel de inteligenţă egal cu al unui copil de 5 ani.

3. Delfinilor le place să facă diverse farse altor animale, pentru propria distracţie

Delfinii sunt cele mai inteligente animale acvatice şi totodată unele dintre cele mai inteligente animale din lume. Creierul delfinilor este mai mare decât cel al oamenilor. În captivitate delfinii pot fi dresaţi foarte uşor. În afară de faptul că îşi ascultă dresorii, ei fac diverse glume altor animale, doar pentru distracţie. S-a demonstrat că delfinii au abilitatea de a gândi, de a rezolva probleme şi de a învăţa din experienţele anterioare. Delfinii comunică între ei prin sunete diferite, asemănătoare fluieratului, având propriul limbaj, pe care oamenii încearcă de mult să-l traducă. În mediul natural, aceştia se folosesc de ultrasunete pentru a găsi mâncarea.

Datorită uşurinţei cu care reuşesc să învețe diferite abilități tehnice, delfinii pot fi şi actori buni, deţinând roluri în filme, seriale de televiziune, documentare și spectacole în delfinariu.
Celebrul serial de televiziune din anii ’60 a adus în casele a milioane de oameni aventurile unui delfin pe nume Flipper, cu o inteligență ieșită din comun.

2. Porcul iubeşte să asculte muzică şi se descurcă bine la jocurile video
Incredibil, dar locul al doilea în acest top este ocupat de porc, care e de multe ori subestimat. Se crede în mod greșit că acesta ar fi un animal lipsit de tact și prost. Conform unor studii științifice este cel mai deștept dintre animalele domestice. Are un miros incredibil de puternic, care îl ajută să fie un bun vânător de mâncare și învaţă foarte repede.

Studiile efectuate în laborator au demonstrat că se descurcă la jocurile video mai bine decât primatele. Porcii visează şi îşi recunosc propriile nume, fiind capabili să răspundă când sunt strigaţi. În unele studii, cercetătorii au aflat că porcii poartă adevărate conversaţii, având peste 20 de guiţături diferite. Porcii ascultă muzică, iar femelele le cântă puilor, întrucât cei mici recunosc vocea mamei. De multe ori, porcii pot fi dresaţi precum câinii.

)

1. Maimuţele au emoţii şi sunt în stare să rezolve anumite probleme

Orice discuţie despre inteligenţa animalelor trebuie să înceapă cu maimuţele. În legătură cu aceste fascinante animale, al căror aspect ne aminteşte atât de mult de noi, oamenii, s-au făcut o mulţime de studii. Cercetătorii spun însă că avem chiar mai multe lucruri în comun cu maimuţele, decât doar înfăţişarea.

Unul dintre acestea este înţelegerea emoţiilor. Unul dintre cele mai uimitoare semne care atestă că maimuţele sunt o specie foarte inteligentă, este modul cum îşi jelesc membrii dispăruţi ai comunităţii. Acest comportament a fost remarcat atât la gorile cât şi la cimpanzei.

Cercetătorii au mai notat că maimuţele au conştiinţă de sine, sunt capabile să rezolve anumite probleme şi comunică printr-un limbaj.

Oamenii şi maimuţele fac parte din aceeaşi clasă de animale: primatele. De aceea, nu este deloc surprinzător că maimuţele sunt aproape la fel de inteligente ca oamenii.

Cimpanzeul a fost declarat de cercetători ca fiind cel mai inteligent animal din lume. Cimpanzeul este unul dintre puţinele animale care se foloseşte de unelte. Acesta se foloseşte de rămurele mici, ascuţite pentru a scoate insectele din găurile mici din interiorul copacilor, utilizează ramurile copacilor pentru a atrage prada, foloseşte pietre pentru a sparge nuci şi lista poate continua. În captivitate acesta este capabil să înveţe rapid să folosească noi ustensile, să recunoască obiecte şi să rezolve diferite probleme. Sunt animale „gânditoare”, care pot învăţa limbajul semnelor pentru a comunica cu omul.

)


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...