Hrivna ucraineană, în cădere liberă

by Genko Genko

Moneda ucraineană s-a depreciat puternic în raport cu valutele occidentale, pe piaţa interbancară, depăşind pragul simbolic de 9 grivne pentru un dolar.

Miercuri înainte de prânz, pe piaţa interbancară se cereau 9,40 grivne pentru un dolar, cu 5,6% peste cotaţia de la închiderea pieţei marţi, în timp ce un euro costa 12,70 grivne (+5,5%).

Marţi, în urma unei deprecieri similare, dolarul costa 8,90 grivne, în timp ce euro, care a câştigat 23 de copeici, era cotat la 12,30.

„Este panică, grivna se prăbuşeşte, iar Banca centrală nu o susţine, deoarece rezervele sunt reduse”, a declarat pentru AFP Dmitro Sologub, un economist la Banca Raiffeisen Aval Bank.

Deprecierea puternică a început de marţi şi este atribuită crizei politice care afectează ţara de peste două luni.

„Oamenii au început să se îndrepte către monede străine. Există, de asemenea, o scurgere de capitaluri şi nu putem exclude (posibilitatea) ca persoane cu bune relaţii politice şi oameni de afaceri să scoată bani din ţară”, a continuat Sologub.

Grivna s-a depreciat şi în raport cu rubla rusească, dar deprecierea era mai puţin sensibilă..

Menționăm că valuta ucraineană a pierdut teren chiar și față de leul moldovenesc în ultima lună. Astfel, leul s-a întărit cu aproximativ 8 bani față de hrivnă. Iar asta de întâmplă în condițiile în care și valuta națională a Moldovei s-a depreciat puternic în raport cu dolarul și euro în ultimul timp.

CITIȚI ȘI...