Hollande, despre războiul din Ucraina: „Extinderea NATO este exclusă”

by Genko Genko

Președintele francez François Hollande crede în continuare că acordul de la Minsk este singura bază posibilă pentru restabilirea păcii în Ucraina, în ciuda faptului că separatiştii proruşi au demonstrat că nu dau doi bani pe înţelegerea semnată în Belarus.

„Poziția Franței este că acordul de la Minsk trebuie aplicat în integralitatea, în urgența și în fermitatea sa, adică nu ar trebui să tolerăm nici cea mai mică derogare, și că trebuie să avem un armistițiu respectat și retragerea armelor grele”, a spus el la finalul unei întrevederi de la Paris cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, conform Agerpres.

„Armistițiul este fragil dar pare să reziste. Este important că fiecare parte își respectă angajamentele și că separatiștii susținuți de Rusia nu folosesc această oprire a luptelor pentru a pregăti o nouă ofensivă”, a spus la rândul său Jens Stoltenberg.

François Hollande a mai reamintit că Franța are „în ceea ce privește aderarea țărilor care ar putea să vrea să intre în NATO o atitudine de moment de a respinge orice aderare, considerând că extinderea NATO nu este de actualitate”.

„NATO este pe cale să încheie cea mai mare consolidare a forțelor sale de la finalul războiului rece și Franța joacă un rol cheie și de lider”, a subliniat Jens Stoltenberg.

La începutul lunii februarie, preşedintele francez a declarat că Franţa nu este în favoarea aderării Ucrainei la NATO, precizând că spune acest lucru „pentru ruşii care se îngrijorează”, relata Le Figaro.

CITIȚI ȘI...