Hollande apără „libertatea de expresie” la Salonul cărții de la Paris; Ce cărți citește președintele Franței

by Genko Genko

Președintele francez Francois Hollande a apărat „libertatea de expresie” și francofonia, în discursul de la Salonul de carte de la Paris.

„Mă aflu aici pentru susținerea libertății de expresie, pentru că ceea ce oferă forță Franței, culturii sale este libertatea. Am fost loviți în luna ianuarie, iar acest salon este și el unul dintre răspunsurile noastre”, a declarat președintele francez, făcând referire la atentatul de la redacția Charlie Hebdo, soldat cu 17 morți, relateză Agerpres.

Președintele Hollande a cerut, de asemenea, păstrarea „încrederii în gândire, această credință ireversibilă în literatură, creație, expresie, gândiree (…) Franța trebuie să fie mereu de partea celor care creează”.

Întrebat ce cărți citește în prezent, președintele francez a făcut trimitere la lucrarea cercetătoarei Mona Ozouf — „De Revolution en Repulique”, pentru că „este o lucrare despre identitatea Franței, construcția Republicii, deci ceea ce suntem, iar în această perioadă este binevenită”.

„Am citit de asemenea Lydie Salvaye (recompensată cu Premiul Goncourt în 2014) pentru că am o simpatie pentru această persoană și am mult interes pentru situația din Spania”, a mai adăugat șeful statului francez.

CITIȚI ȘI...