(HARTĂ) Prețul benzinei s-a prăbușit în întreaga lume; Cum stă situația în Moldova

by Genko Genko

Prăbușirea cotațiilor petrolului din ultimul an a adus pierderi semnificative companiilor care extrag țiței, dar și țărilor a căror economii depind puternic de „aurul negru”. Există însă și un efect pozitiv, cel puțin la nivel global: prețurile benzinei și motorinei au scăzut enorm.

O hartă compilată de Bloomberg arată că, în perioada octombrie 2014-iulie 2015, în aproape toate cele 76 de țări luate în calcul, prețul combustibilului a scăzut.

Cea mai importantă reducere de preț la pompă se observă în Venezuela. În această țară, motorina s-a ieftinit cu 97%, astfel că poți alimenta 24 de SUV-uri cu mai puțin de un dolar.

La polul opus se află Arabia Saudită, unde prețul este ținut fix de către stat.

Costul motorinei variază de la țară la țară, în funcție de condițiile de rafinare, schimbările în ceea ce privește taxarea, dar și fluctuațiile cursului valutar.

La nivel global, s-a înregistrat o ieftinire, în medie, cu 15% a benzinei și peste 20% în cazul motorinei, dar analiștii se așteaptă ca până la sfârșitul anului carburanții să coste și mai puțin.

dfgh

Din păcate, lucrurile nu stau deloc la fel în Republica Moldova. În țara noastră, în luna octombrie un litru de benzină costa 18,15 lei, iar motorina putea fi cumpărată cu 16,9 lei.

Astăzi litrul de benzină costă 18,17 lei, iar motorina 15,8 lei. Astfel, putem vedea că benzina chiar s-a scumpit ușor, în timp ce motorina s-a ieftinit cu 6%.

Totuși, situația în Republica Moldova este determinată și de cursul valutar, leul depreciindu-se din octombrie și până astăzi cu aproape 20% în raport cu dolarul american.

CITIȚI ȘI...