HARTA celor două Americi din 2016: Trump vs Clinton

by Genko Genko

Mulți americani simt că alegerile prezidențiale din 2016 au împărțit țara în două. Tocmai de aceea, The New York Times a realizat o hartă în funcție de rezultatele obținute de cei doi candidați. Harta creează, practic, două națiuni imaginare, în funcție de preferințele republicane, respectiv democrate.

Din punct de vedere geografic, Donald Trump a câștigat cea mai mare parte terestră a Statelor Unite. Teritoriul configurat de zonele în care a câștigat înseamnă peste 80 la sută din comitatele americane. Este un teritoriu terestru vast, „erodat” numai pe coaste de democrați și „perforat” cu niște „găuri” mari, ca niște lacuri, reprezentând enclavele cu alegători ai lui Clinton, concentrați de obicei în zonele urbane dense.

America lui Trump

America lui Trump

Hillary Clinton a câștigat în mod copleșitor în orașe mari, cum ar fi Los Angeles, Chicago și New York City, dar Trump s-a bucurat de popularitate în multe suburbii, ceea ce, potrivit hărții, izolează metropolele într-o mare de votanți republicani.

America lui Clinton

America lui Clinton

Națiunea insulară a lui Clinton înseamnă atoluri mari și mici arhipelaguri cu nuclee liberale, cum ar fi orașele universitare, rezervațiile de ameriindieni și zonele cu majorități de culoare și hispanice. Chiar dacă zona terestră este mică, locuitorii care au votat pentru Clinton în număr mare sunt suficienți însă pentru a o fi făcut câștigătoarea votului popular.

Teritoriu

America lui Clinton – 15 la sută (1.373.000 de kilometri pătrați)

America lui Trump – 85 la sută (7.770.000 de kilometri pătrați)

Populație

America lui Clinton – 54 la sută (174 de milioane)

America lui Trump – 46 la sută (148 de milioane)

Votul popular

Pentru Clinton – 50,4 la sută (61,8 milioane)

Pentru Trump – 49,6 la sută (60, 8 milioane)

The New York Times precizează că analiza a fost făcută pe baza datelor electorale la nivel de comitate.

CITIȚI ȘI...