Halep, o poveste românească de succes: cele mai importante repere din viaţa Simonei până la urcarea pe locul 1 WTA

by Genko Genko

Într-o ţară în care, de multe ori, competenţa nu contează şi se spune, ironic, că munca e pentru fraieri, Simona Halep e, totuşi, o dovadă vie a faptului că poţi ajunge pe culmile gloriei, fără „scurtăturile“ şi şmecheriile tipic româneşti.

Simona Halep şi-a câştigat, începând de astăzi, locul în istoria tenisului feminin, devenind a 25-a jucătoare ajunsă pe locul 1 mondial. „Adevărul“ vă prezintă cele mai importante repere din cariera sportivei de 26 de ani, scrie adevărul.ro.

*27 septembrie 1991 – S-a născut la Constanţa, părinţii ei fiind Tania şi Stere Halep.

*4 ani – A început să joace tenis, imitându-l pe fratele ei mai mare.

*6 ani – Tenisul era deja o parte importantă din viaţa ei, iar antrenamentele erau zilnice.

*16 ani – S-a mutat la Bucureşti pentru a-şi duce cariera la nivelul următor.

*Anul 2008, la vârsta de 17 ani – A început să joace la competiţiile rezervate junioarelor. S-a calificat în finala de la Nottinghill, acolo unde a fost învinsă de Arantxa Rus (Olanda). A urmat victoria cu Anastasia Pavlyuchenkova, în sferturile de la Australian Open, însă parcursul Simonei s-a oprit în semifinale, după un eşec cu Jessica Moore. Anul s-a încheiat însă excelent pentru Halep, care a luat trofeul la French Open, la capătul unei finale în care a învins-o pe Elena Bogdan. Acest triumf a încurajat-o să se înscrie la turneele ITF pentru senioare.

*2009 – Halep a continuat să joace în întrecerile ITF, însă s-a înscris şi în calificările pentru turneele WTA. Mai întâi, în februarie, la Paris, iar apoi, în luna mai, la Roland Garros. De fiecare dată însă, a ieşit în turul II.

*18 ani – A fost momentul în care Simona şi-a micşorat sânii, considerând că mărimea lor era un dezavantaj pentru cariera ei de jucătoare de tenis. „Problema era legată de greutatea lor. Eram incomodată mai ales la mobilitate şi la viteza de reacţie. Aş fi făcut această operaţie şi dacă nu eram o sportivă de performanţă“, a explicat Halep.

*2010 – La 1 mai, Halep a jucat prima ei finală WTA, la Fes (Maroc), pierzând în faţa lui Iveta Benešová (Cehia), scor 4-6, 2-6. Apoi, la 12 iulie, românca a pătruns, în premieră, în Top 100 WTA, ocupând poziţia a 96-a.

*2011 – La 12 septembrie, Simona a intrat pentru prima dată în Top 50 mondial, urcând până pe locul 42. A încheiat însă anul în afară de Top 50, mai precis pe 53.

*2012 – Primul sezon pe care românca l-a încheiat în Top 50, pe locul 47.

*2013 – Anul în care a început ascensiunea lui Halep în lumea tenisului feminin. A jucat şase finale WTA, toate câştigate! Simona a triumfat, pe rând, la Nurnberg, s-Hertogenbosch, Budapesta, New Haven, Moscova şi Sofia. Performanţele lui Halep au fost cu atât mai impresionante, cu cât a fost singura jucătoare din circuitul WTA, care a câştigat turnee pe toate suprafeţele: zgură, iarbă şi hard. Halep a fost aleasă drept jucătoarea care a înregistrat cel mai mare progres în circuitul feminin.

*2014 – Halep a intrat, în premieră, în Top 10 mondial, devenind a treia româncă, după Irina Spîrlea şi Virginia Ruzici, pentru care a fost posibilă această performanţă. La palmaresul ei s-au adăugat alte cinci finale WTA. La Doha şi la Bucureşti a câştigat, însă la Madrid, Roland Garros şi Singapore, a pierdut. Cele mai importante rezultate au fost însă calificarea în prima finală de Grand Slam, la Roland Garros, şi faptul că a jucat ultimul act la Turneul Campioanelor, la Singapore. Memorabilă a fost şi victoria cu Serena Williams, în faza grupelor la Singapore. Americanca şi-a luat însă revanşa în ultimul act. Halep s-a clasat pe 3 la finalul sezonului.

Anul 2014 a însemnat mai multe urcări importante pentru Simona în ierarhia WTA:

-17 martie: locul 5 WTA
-19 mai: locul 4 WTA
-07 iunie: locul 3 WTA
-11 august: locul 2 WTA

*2015 – Halep a primit, în luna ianuarie, titlul de „Sportiva anului“ din partea Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR). Au urmat alte cinci finale WTA pentru Simona. Ea s-a impus la Shenzhen, Dubai şi Indian Wells, însă a cedat la Rogers Cup şi la Cincinnati. Succesul de la Indian Wells a fost primul într-un turneu Premier Mandatory. Halep a încheiat anul pe locul 2 WTA.

*2016 – Trei finale WTA, la Madrid, Bucureşti şi Rogers Cup, toate câştigate. La finalul anului, a fost aleasă cea mai bună jucătoare de tenis din România şi s-a clasat pe locul 4 în ultima ierarhie WTA din 2016.

*2017 – Simona şi-a păstrat trofeul de la Madrid şi a mai jucat o finală de Grand Slam, tot la French Open, pierdută de această dată cu Jelena Ostapenko. La Beijing, Simona a învins-o, în premieră, pe Maria Sharapova, după care şi-a luat revanşa faţă de Ostapenko în semifinale. Acest ultim succes a urcat-o pe locul 1 mondial. Duminică, 8 octombrie, Halep va juca finala de la Beijing, urmând să o întâlnească pe Caroline Garcia (15 WTA).

CITIȚI ȘI...