Guvernul român a aprobat proiectul privind împrumutul a 150 de milioane de euro pentru Moldova

by Genko Genko

Guvernul României a aprobat miercuri proiectul de lege de ratificare a Acordului privind acordarea unui ajutor financiar rambursabil în valoare de maxim 150 milioane de euro Republicii Moldova.

Actul normativ a fost aprobat în debutul şedinţei Executivului, când premierul Victor Ponta a supus la vot proiectul de lege privind ratificarea Acordului de împrumut privind asistenţa financiară rambursabilă între România şi Republica Moldova în valoare de maxim 150 de milioane de euro semnat miercuri la Chişinău.

„Avem şi legea de ratificare pe care astăzi o trimitem la Parlament. (…) Proiectul pleacă la Parlament astăzi, ca să fie foarte clar pentru toţi oamenii serioşi şi cu mintea la ei de pe ambele părţi ale Prutului. Urmează să intre, am vorbit cu preşedinţii celor două Camere, în dezbaterea Camerei Deputaţilor, după aceea la Senat. Preşedintele României a aprobat memorandumul. Deci, putem să sprijinim pe această perioadă scurtă şi foarte dificilă Republica Moldova, în speranţa şi cu dorinţa şi cu condiţia ca reformele absolut necesare din Moldova să continue într-un ritm accelerat, inclusiv negocierile şi acordul cu instituţiile financiare internaţionale şi toate celelalte reforme care să păstreze Republica Moldova alături de Uniunea Europeană şi de România”, a declarat premierul român, citat de Agerpres.

Ponta a adăugat că, la acest moment, Republica Moldova traversează un moment extrem de greu. „Într-un moment extrem de greu te ajută doar cineva foarte apropiat cum este România”, a punctat prim-ministrul.

El i-a mulţumit ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici, pentru „turul de forţă” efectuat alături de reprezentanţii MAE de la Bucureşti în vederea semnării la Chişinău a acordului privind acordarea ajutorului financiar către Republica Moldova.

„Nu primeşte prea des mulţumiri, dar acum a reuşit într-un tur de forţă împreună cu Ministerul de Externe să semneze – astăzi de dimineaţă aţi semnat, nu? – la Chişinău acordul privind asistenţa financiară rambursabilă între România şi Republica Moldova în valoare de maxim 150 de milioane de euro. (…) Mulţumesc pentru îndeplinirea procedurilor extrem de rapid şi cu mare efort din partea domnului ministru Teodorovici”, a transmis Victor Ponta

CITIȚI ȘI...