Guvernul polonez se judecă la CEJ pentru a împiedica accesul Gazprom la OPAL

by Genko Genko

Guvernul polonez a făcut apel împotriva deciziei Comisiei Europene privind admiterea companiei ruse „Gazprom” la conducta OPAL, anunță Radio Polonia.

Este vorba despre decizia din octombrie cu privire la noile excepții de la regulile pieței gazelor naturale pentru conducta OPAL, ceea ce va permite „Gazprom” să utilizeze 80% din capacitatea conductei.

Polonia consideră că decizia CE conduce la concentrarea în mâinile rușilor a mijloacelor de livrare a gazelor, „contrar principiului diversificării surselor, a rutelor de aprovizionare și gestionarea riscurilor sau a întreruperii aprovizionării cu gaze naturale”.

„Conform guvernului Poloniei, această situație amenință securitatea aprovizionării cu gaze naturale a UE, în special în regiunea Europei Centrale și prezintă riscuri serioase pentru securitatea aprovizionării cu gaze în Polonia, din cauza dependenței de o singură sursă de aprovizionare din Rusia”, a explicat Joanna Wajda, secretarul de presă al Ministerului de Externe polonez.

„În plângerea Ministerului Afacerilor Externe, depusă la Curtea Europeana de Justiție, se indică o încălcare a principiilor de securitate energetică și solidaritate energetică”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Este demn de amintit faptul că, la începutul lunii decembrie, compania PGNiG a prezentat Comisiei Europene un număr de 14 obiecții față de permisiunea acordata de „Gazprom” ca, până în 2033, să crească volumul livrărilor prin conducta OPAL de la 50% la 80% din capacitate, scrie paginaderusia.ro.

CITIȚI ȘI...