Guvernul Leancă nu a primit vot de încredere; Ce va urma

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Guvernul Leancă nu a fost învestit în cadrul ședinței parlamentare de joi, întrunind doar 42 de voturi din necesarul de 51. Potrivit legislației, în urma consultărilor cu fracțiunile parlamentare, președintele țării va înainta din nou un candidat pentru funcția de premier, care poate fi și Iurie Leancă.

Pentru învestirea Guvernului au votat doar deputații PLDM și PD.

Dezbaterile asupra programului de guvernare, care au durat mai puțin de o oră, s-au limitat doar la schimburi de replici între membrii cabinetului de miniștri și deputații PSRM.

Membrii fracțiunilor PL și PD nu au avut nicio întrebare la adresa candidaților, în timp ce PCRM și PLDM au acordat câte o întrebare, mai mult de ordin „tehnic”.

Ulterior, câte un reprezentat al fiecărei fracțiuni parlamentare a luat cuvânt la tribuna centrală.

Președintele PSRM, Igor Dodon, a criticat dur în cadrul unui discurs programul de guvernare, acuzând noul cabinet de miniștri că va „continua dezmățul” din ultimii 5 ani. El a reamintit că Leancă și mai mulți candidați la funcția de ministru s-au regăsit și în Guvernul Filat, demis în 2013 pentru fapte de corupție.

Cu critici a venit și președintele PL, Mihai Ghimpu. Potrivit acestuia, Moldova se poate dezvolta doar prin reforme, dar acestea nu pot exista fără lupta cu corupția și venirea unei misiuni europene în justiție. El a declarat că PL nu va vota acest Guvern, propunând în schimb o pauză până marți, pentru a stabili un nou program de guvernare, cu participarea liberalilor. Propunerea a fost respinsă.

Președintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov, a îndemnat toate forțele politice din Parlament la coeziune, denunțând atitudinea „distructivă” a PSRM și PL. El a criticat, în special liberalii, pe care i-a acuzat de „fals proeuropenism”, deoarece nu doresc să voteze Guvernul.

Deputatul PCRM, Oleg Reidman, care a susținut un discurs în limba rusă, a lansat și el un apel la „consolidare”, criticând „forțele extremiste” din Parlament. Reidman a înaintat și mai multe obiecții asupra programului de guvernare.

Președintele PLDM, Vlad Filat, a acuzat unii deputați de „iresponsabilitate”, criticând rolul de „judecător” pe care unii politicieni încearcă să „îl joace”.

Potrivit legislației, președintele urmează să demareze noi consultări cu fracțiunile parlamentare și se identifice un nou candidat pentru funcția de premier sau să-l înainteze pe același. Termenul de 15 zile pentru prezentarea programului de activitate al Guvernului rămâne valabil, la fel ca în primul caz.

Potrivit Constituţiei Republicii Moldova, „în cazul imposibilităţii formării Guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni, preşedintele Republicii Moldova, după consultarea fracţiunilor parlamentare, poate să dizolve Parlamentul”.

Parlamentul poate fi dizolvat şi dacă nu a acceptat votul de încredere pentru formarea Guvernului, în termen de 45 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de investitură.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...