(GRAFIC) România devine primul partener economic al Republicii Moldova; Rusia pierde piața moldovenească

by Genko Genko

România a devenit în primele 7 luni ale anului curent primul partener economic al Republicii Moldova, înaintea Federației Ruse, care până acum domina clasamentul privind importurile.

În ianuarie-iulie 2015, Republica Moldova a exportat în România mărfuri în valoare de peste 262 de milioane de dolari americani, cu 8,6% mai mult decât în perioada similară a anului trecut, în timp ce exporturile României în țara noastră au crescut până la 332,8 milioane de dolari americani, potrivit datelor Biroului Național de Statistică (BNS).

De cealaltă parte, scad schimburile comerciale dintre ţara noastră şi Rusia. În ianuarie-iulie, pe piaţa moldovenească au ajuns mărfuri din Federația Rusă în valoare de 136,7 milioane de dolari, iar Moldova a exportat mărfuri în valoare de 318,5 milioane de dolari.

În total, exporturile Republicii Moldova în primele 7 luni ale anului au ajuns la aproape 1157,8 milioane de dolari americani, volum inferior celui realizat în perioada similară din anul 2014 cu 15,9%. În acelaşi timp, importurile au ajuns la aproape 2325,8 milioane de dolari americani, în scădere cu aproape 22,3%.

1

CITIȚI ȘI...