(GRAFIC) Republica Moldova exportă de două ori mai mult în UE decât în CSI; Care e situația la importuri

by Genko Genko

Republica Moldova exportă de două ori mai multe mărfuri în Uniunea Europeană decât în țările CSI. În primele șapte luni al anului, valoarea exporturilor spre UE a însumat puțin peste 722 de milioane de dolari americani, în timp ce în țările CSI țara noastră a exportat mărfuri în valoare de 292 milioane de dolari americani, potrivit Biroului Național de Statistică.

Volumul exporturilor moldovenești este în continuă scădere. În primele șapte luni ale anului, volumul mărfurilor autohtone a constituit 1157,8 milioane de dolari americani, volum inferior celui realizat în perioada similară din anul 2014 cu 15,9%.

În perioada de referință, exporturile de mărfuri destinate ţărilor Uniunii Europene au însumat 722,1 milioane de dolari americani. În același timp, în țările CSI exporturile moldovenești au însumat 292,8 de milioane de dolari americani. Astfel, Republica Moldova exportă de două ori mai mult în UE decât în CSI.3

De cealaltă parte, și importurile au scăzut dramatic în primele șapte luni al anului curent. Astfel, importurile au totalizat puțin peste 2.325 milioane de dolari americani, volum inferior celui realizat în perioada corespunzătoare din anul 2014 cu 22,3%.

Importurile din ţările Uniunii Europene s-au cifrat la 1.139 milioane de dolari americani, cu 22,9% mai puţin decât în ianuarie-iulie 2014, iar cele provenite din ţările CSI au avut o valoare de 586 milioane de dolari americani, cu 27,7% mai puţin decât în ianuarie-iulie 2014.2

Decalajul în evoluţia exporturilor şi importurilor a determinat acumularea în ianuarie-iulie 2015 a unui deficit al balanţei comerciale în valoare de 1.168 milioane de dolari americani, cu aproape 450 de milioane de dolari mai mic faţă de cel înregistrat în perioada corespunzătoare din anul 2014.

CITIȚI ȘI...