(GRAFIC) Moldovenii au venituri lunare sub 100 de euro; Mai puțin decât cheltuiesc

by Genko Genko

Veniturile lunare ale moldovenilor în trimestrul II al anului au constituit aproape 2.000 de lei fiind în creştere cu 13,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Acestea însă depășesc cheltuielile, care au constituit în medie 2.075 de lei.

În termeni reali veniturile populaţiei au înregistrat o creştere de 5,3%, conform datelor Biroului Național de Statistică.

Veniturile din activitatea salariată reprezintă cea mai importantă sursă de venit, 43,4% din veniturile totale disponibile, contribuţia acestora fiind în descreştere faţă de trimestrul II 2014 cu 0,4%.

În trimestrul II al anului 2015 prestaţiile sociale au contribuit la formarea veniturilor gospodăriilor în proporţie de 19,9 % sau cu 1,1 puncte procentuale mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Veniturile obţinute din activităţile pe cont propriu reprezintă 16% din veniturile populaţiei, inclusiv 9,3% sunt veniturile din activitatea individuală agricolă, iar 6,7% – veniturile din activitatea individuală non-agricolă.

Transferurile băneşti din afara ţării rămân a fi o sursă importantă pentru bugetul gospodăriilor. În medie, acestea reprezintă 16,3% din total venituri, iar contribuţia acestora este cu 0,9 puncte procentuale mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
bb
Cheltuielile medii lunare de consum ale populaţiei în trimestrul II 2015 au constituit în medie pe o persoană 2.075 lei, fiind în creştere faţă de aceeaşi perioada a anului precedent cu 14,8%.

În termeni reali populaţia a cheltuit în medie cu 6,3% mai mult comparativ cu trimestrul II 2014.

În medie, cheltuielile de consum ale populaţiei din mediul urban în total au constituit 2.531 de lei lunar pe o persoană, respectiv cu 809 lei sau de 1,5 ori mai mult faţă de mediul rural.

CITIȚI ȘI...