(GRAFIC) Exportul de mărfuri, în scădere cu peste 15%, în primele șapte luni ale anului

by Genko Genko

Exporturile de mărfuri realizate în luna iulie curent s-au cifrat la aproape 165 de milioane de dolari americani, cu 8,7% mai puţin faţă de luna precedentă şi cu 19,3% – comparativ cu luna iulie 2014.

În primele șapte luni ale anului exporturile de mărfuri au totalizat 1157,8 de milioane de dolari americani, volum inferior celui realizat în perioada similară din anul 2014 cu 15,9%, potrivit datelor Biroului Național de Statistică.

În ianuarie-iulie 2015 exporturile de mărfuri destinate ţărilor Uniunii Europene au însumat puțin peste 722 de milioane de dolari americani, deţinând o cotă de 62,4% în total exporturi.

De partea cealaltă, în tările CSI au fost exportate mărfuri moldovenești cu o pondere de 25,3%, ceea ce corespunde unei valori de 292,8 de milioane de dolari americani. Exporturile de mărfuri către aceste ţări au scăzut cu 36,1%, comparativ cu ianuarie-iulie 2014.

Principalele produse care constituie baza exporturilor moldovenești sunt produse alimentare şi animale vii, articole manufacturate diverse, maşini şi echipamente pentru transport, materiale brute necomestibile, exclusiv combustibili, băuturi și tunun, uleiuri, grăsimi şi ceruri de origine animală sau vegetală.

fr

CITIȚI ȘI...