(GRAFIC) Bătrânii, în număr impunător la vot până la ora 9:00

by Genko Genko

Până la ora 09:00 circa 110 de mii de alegători au votat în cadrul scrutinului prezidențial, echivalentul a 4% din numărul total de alegători. Cei mai matinali alegători sunt persoanele trecute de vârsta a doua.

Potrivit datelor CEC, până la ora 09:00 circa 110 de mii de alegători și-au exprimat dreptul de vot. Dintre aceștia, 36,2% sunt persoane trecute de 56 de ani.

Tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani au cea mai mică pondere de votare până la această oră (7,5%), alături de persoanele trecute de 70 de ani au votat în număr mai mare (aproape 7,2%.)

9

Astăzi Republica Moldova își alege președintele prin vot direct pentru prima dată în ultimii 20 de ani. La vot sunt așteptați aproape 3 milioane de cetățeni înscriși în listele electorale, o cifră considerată însă mult prea optimistă, specialiștii estimând că în țară sunt mult mai puțini cetățeni cu drept de vot.

La primul tur de scrutin au votat 1,44 milioane de cetățeni, dar peste 22 de mii de voturi au fost declarate nevalabile. De cele 1,418 milioane de voturi valabile, peste 680 de mii au mers la Igor Dodon, în timp ce Maia Sandu a acumulat aproape 550 de mii de voturi.

Dacă am avea o prezență similară cu cea din primul tur, atunci candidatul care va acumula 720 de mii de voturi poate fi declarat câștigător. Observăm că în cazul în care cei doi candidați își păstrează voturile din primul tur, atunci Igor Dodon ar mai avea nevoie de aproximativ 40 de mii de voturi, în timp ce Maia Sandu trebuie să atragă peste 170 de mii de sufragii.

CITIȚI ȘI...