(GRAFIC) Alimentele, băuturile şi tutunul țin baza exporturilor Republicii Moldova

by Genko Genko

Produse alimentare și animale vii, articole manufacturate diverse, mașini și echipamente pentru transport sunt cele trei puncte tari ale ţării, care au ţinut în picioare exporturile Republicii Moldova.

În primele opt luni ale anului au fost livrate mărfuri în valoare de 1.285 de milioane de dolari americani, cu 17,2% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, conform Biroului Național de Statistică.

Cea mai mare parte a exporturilor realizate de Republicii Moldova merge în continuare spre ţările membre ale Uniunii Europene, respectiv 795,6 milioane de dolari americani, cu 1,8% mai puțin faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În același timp, în țările CSI exporturile moldovenești au însumat 328,6 milioane de dolari americani, ceea ce înseamnă că s-au micşorat cu 35,6%, comparativ cu ianuarie-august 2014.

Topul produselor de export ale Republicii Moldova

Țara noastră continuă să exporte în special produse alimentare și animale vii, acestea având o pondere de 25,4% în structura exporturilor. Valoarea acestor mărfuri a crescut față de primele patru luni ale anului trecut cu 0,2%.
grafc

Articolele manufacturate diverse ocupă a doua poziție în stuctura exporturilor, cu 22,3%. Sectorul a înregistrat pierderi în materie de exporturi în perioada ianuarie-august 2015, astfel, exporturile acestui domeniu au scăzut cu aproape 1% față de perioada similară a anului 2014.

Industria constructoare de mașini ocupă a treia poziție a topului și este în creștere față de primele opt luni ale anului 2014. Astfel, în perioada de referință, Republica Moldova a exportat un volum de 16% mașini și echipamente pentru transport, cu aproape 2% mai mult decât anul trecut.

Structura exporturilor este completată de materiale brute necomestibile -11,1%, băuturi și tutun – 7,8%, produse chimice – 6,3% și uleiuri și grăsimi – 3,8%.

CITIȚI ȘI...