Gest extrem al statelor din Golf; La ce au fost nevoite să recurgă pentru a evita falimentul

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Consiliul Cooperării Statelor din Golf, care reuneşte cele mai bogate ţări producătoare de petrol, a luat decizia de a introduce, pentru prima dată, taxa pe valoarea adăugată, în condiţiile în care prăbuşirea preţului petrolului şi cheltuielile militare le-au sărăcit bugetele, anunţă The Independent.

Cele şase state din Golf – Arabia Saudită, Kuwait, Bahrain, Oman, Qatar şi Emiratele Arabe Unite, au decis în unanimitate să-şi taxeze pentru prima dată cetăţenii, prin introducerea TVA-ului.

Schimbarea radicală a politicilor fiscale din cele şase state a fost determinată de scăderea masivă a preţului petrolului – aceste state fiind şi cei mai mari producători mondiali de petrol, precum şi de creşterea cheltuielilor militare, ca urmare a campaniilor de combatere a terorismului din regiune.

În acest context, Arabia Saudită a retras zeci de miliarde de dolari din fondurile sale de investiţii la nivel global, în încercarea de a-şi acoperi deficitul bugetar.

Preţul petrolului a ajuns aproape de 40 de dolari pe baril în această săptămână, unul dintre cele mai scăzute niveluri atinse după criza financiară din 2008. În ultimele 18 luni, preţul barilului de petrol a scăzut cu peste 70%.

Pe lângă preţul mic al petrolului care i-a golit vistieria, Arabia Saudită a început şi o campanie militară de susţinere a trupelor anti-guvernamentale din Siria, pe de o parte, şi de luptă împotriva grupărilor teroriste din Irak şi Yemen, pe de altă parte.

Ca parte a planului de reducere a cheltuielilor bugetare, guvernul de la Riad a decis, luna trecută, să-şi plătească funcţionarii după calendarul gregorian, în locul calendarului islamic. Potrivit calendarului islamic, bazat pe ciclul lunar, anul numără 12 luni de câte 29 sau 30 de zile, ceea ce înseamnă că sunt mai puţine zile (354/355) decât în calendarul gregorian utilizat în cea mai mare parte a lumii. Totodată, salariile angajaţilor din ministere au fost reduse cu 20%.

Arabia Saudită, cel mai mare exportator mondial de petrol, a înregistrat în 2015 un deficit bugetar record de 367 miliarde riali (98 de miliarde de dolari), aproximativ 20% din Produsul Intern Brut, iar proiectul de buget pentru anul 2016 prevede un deficit de 87 de miliarde de dolari.

Pentru a acoperi acest deficit bugetar, guvernul saudit a început să recurgă la activele externe ale regatului şi, de asemenea, să emită obligaţiuni pe piaţa locală. Însă activele externe se vor epuiza în câţiva ani, dacă actualul ritm de declin se menţine, iar emisiunile de obligaţiuni au început să diminueze lichiditatea în sistemul bancar.

Introducerea de taxe este o sursă alternativă de bani la buget pentru statele din Golf, menită să desprindă economiile şi populaţia de dependenţa de resursele financiare generate de petrol şi gaze.

Consiliul a anunţat că, în următorii 3 ani, populaţia din cele şase state va plăti TVA pentru toate produsele şi serviciile, excluse fiind sănătatea, educaţia, serviciile sociale şi 94 de produse alimentare.

Analiştii estimează că împrumuturile suverane ale celor şase state exportatoare de petrol din Golful Persic ar putea să treacă de 20 de miliarde de dolari în 2016, o schimbare semnificativă faţă de perioada anterioară, când regiunea avea un excedent de fonduri pe care îl împrumuta restului lumii.

Toate cele şase state fie au lansat programe de împrumuturi fie intenţionează să facă acest lucru, ca răspuns la scăderea preţului petrolului. De asemenea, companiile din zona Golfului sunt aşteptate să se împrumute şi ele mai mult de pe pieţele externe.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...