Germanii intră în număr mare în politică, din cauza lui Trump

by Genko Genko

Donald Trump devine preşedintele Statelor Unite, iar germanii sunt negri de supărare? Nu toţi germanii. Mai ales SPD, Verzii ecologişti şi partidul Stânga se bucură, odată cu alegerile americane, de mai multe înscrieri.

Mareike Graepel, jurnalista din Haltern în landul Renania de Nord-Vestfalia, şi-a petrecut, ca mulţi alţi germani, noaptea de 8-9 noiembrie mai mult sau mai puţin în faţa televizorului. A doua zi dimineaţa, la duş, decizia a fost luată: acum trebuie să devin activă politic – intru în SPD.

„Mi-am spus: ‘cum le povestesc eu acum copiilor la micul dejun ce am văzut la televizor? Ar trebui să recunosc faptul că în SUA a fost ales un preşedinte care nu poate fi un model pentru tineri, care nu îşi iubeşte aproapele'”, afirmă ea.

Trump ca motiv
S-a gândit deja de mai multe ori că ar fi timpul să devină activă politic în SPD, dar alegerea multimiliardarului a fost un bun motiv: „Cunosc mulţi oameni în SUA. Pentru noi, este încă o ţară de vis. Iar acum se întâmplă ce se întâmplă!”.

Mareike Graepel este deja implicată în problematica refugiaţilor, la şcoala fiicei sale, în clasa unde învaţă copiii refugiaţi.

Recent, a încercat să se implice şi pe platformele sociale, să intre în contact cu oameni care gândesc altfel: „Dar este complicat şi nu prea durabil”.

70 înscrieri până la 9 dimineaţa
Mulţi oameni în Germania gândesc la fel ca Mareike Graepel. După alegerile din SUA, s-au înscris numai online, pe site-ul SPD, în jur de 1.300 de oameni, spune pentru DW Benjamin Seifert, purtătorul de cuvânt al partidului: „Numai între orele 4 şi 9 ale dimineţii de miercuri, când rezultatele în America se conturau deja, se înscriseseră peste 70 de oameni”. Urmăriseră, la fel ca Mareike Graepel, alegerile şi neaşteptata victorie a lui Donald Trump, la televizor.

De fapt partidele pierd membri
Într-o lună obişnuită, în SPD se înscriu circa 1.000 de persoane. Fie online, fie prin telefon sau în biroul partidului din oraşul fiecăruia. Înscrierile online reprezintă de obicei între 40 şi 50 de procente. Cu alte cuvinte, înscrierile din noiembrie ar trebui să se ridice la 2.500 până la 3.000 de persoane. Aceasta în condiţiile în care, de fapt, partidele îşi pierd constant membri, mai ales SPD.

Un studiu, realizat de politologul Oskar Niedermayer în această vară, arată că social-democraţii pierd membri în toate landurile, mai ales din cauza vârstei acestora. Partidul lui Willy Brandt, care avea odată peste 1 milion de membri, a mai rămas cu aproximativ 443.000 de tovarăşi şi tovarăşe.

Efectul Trump şi la Verzi
Şi Partidul ecologist a avut parte de 114 înscrieri online după alegerile din SUA. În următoarele patru zile au mai venit 145. Numărul este mai mare decât în zilele obişnuite.

La sediul central al partidului din Berlin, politicienii sunt de părere că dincolo de rezultatul alegerilor din SUA mai există şi alte motive: congresul partidului, care a avut loc la sfârşitul de săptămână de după victoria lui Trump. Şi alegerea candidaţilor la conducerea partidului, la care pot vota doar cei care erau înscrişi în partid înainte de data de 1 noiembrie.

Die Linke/Stânga face reclamă pentru înscrieri în mediile sociale
Sediul central al partidului Die Linke din Berlin a înregistrat 314 înscrieri în săptămâna de după triumful lui Trump, conform vicepreşedintelui Martin Bialluch. „Este de patru ori şi jumătate mai mult decât într-o săptămână obişnuită”.

În joia de după alegeri, partidul Stânga îşi făcea reclamă pe platformele sociale, pentru ca oamenii să se înscrie „din cauza lui Trump, a partidului AfD (Alternativa pentru Germania) şi a lui Marine Le Pen”. Numai în acea zi au urmat apelul 111 oameni.

Fără efecte până acum la CDU
La CDU, lucrurile stau altfel. Nu s-a văzut o creştere a înscrierilor în partid, după victoria lui Donald Trump. Şi la CDU, cei mai mulţi se înscriu în localităţile lor, iar preluarea în registrele de la Berlin durează câteva săptămâni.

Partidul Angelei Merkel a înregistrat semnificativ mai multe înscrieri atunci când populiştii de dreapta, Alternativa pentru Germania (AfD), au atras un număr mare de voturi la alegerile parlamentare din landurile Baden-Wurttemberg, Rheinland-Pfalz şi Saxonia-Anhaltina.

CITIȚI ȘI...