Germania: Rusia s-a autoizolat prin recunoașterea referendumului din Crimeea

by Genko Genko

Guvernul cancelarului german Angela Merkel consideră că Rusia s-a autoizolat pe scena politicii internaționale prin recunoașterea referendumului din Crimeea, pe care comunitatea internațională, inclusiv Germania, îl califică drept ilegal.
”Referendumul contravine Constituției ucrainene și dreptului internațional, așadar din punctul nostru de vedere este ilegal”, mai ales că el s-a desfășurat în condițiile ”prezenței ilegale” a trupelor ruse în Crimeea, a declarat luni purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert.

”Rusia este în mare măsură izolată în recunoașterea așa-zisului referendum”, a adăugat el făcând referire la votul din Consiliul de Securitate al ONU, unde 13 state au apreciat că referendumul din Crimeea nu este valid, China s-a abținut, iar Rusia a fost singura care s-a opus și s-a folosit de dreptul de veto pentru a bloca rezoluția ce condamna referendumul.

Oficialul german a acuzat Rusia că nu s-a comportat precum un partener pentru stabilitate, ci a profitat de situația din Ucraina pentru a destabiliza această țară. El cerut din nou Rusiei să se abțină de la orice acțiune pe teritoriul ucrainean care nu a fost convenită cu guvernul interimar de la Kiev, chiar dacă Moscova nu recunoaște legitimitatea acestuia.

Potrivit purtătorului de cuvânt, Angela Merkel i-a transmis președintelui rus Vladimir Putin aceste opinii într-o discuție telefonică și ea a susținut ideea trimiterii unei misiuni a OSCE pentru a preîntâmpina destabilizarea sudului și estului Ucrainei.

CITIȚI ȘI...