Germania a redevenit locomotiva economiei în zona euro

by Genko Genko

Creşterea economică din zona euro a accelerat în mod neaşteptat în ultimul trimestru din 2014 susţinută de Germania, cea mai mare economie din Europa, care a crescut mai mult decât dublu faţă de aşteptări, scrie Reuters.

Germania a înregistrat un avans de 0,7% în trimestrul al patrulea al anului trecut faţă de trimestrul precedent, peste aşteptările analiştilor care estimau anterior publicării rezultatelor o creştere de doar 0,3% a produsului intern brut. Creşterea a venit pe fondul avansului cererii interne, potrivit Biroului federal de Statistică Destatis.

Comparativ cu trimestrul al patrulea al anului 2013, economia Germaniei a urcat cu 1,6%, faţă de estimarea de 1,5% anunţată anterior.

„Existau voci care vorbeau despre o posibilă recesiune după trecerea verii, dar Germania a făcut un salt. Faptul că avansul vine în principal din economia internă ne dă motive întemeiate de optimism“, a spus Andreas Rees, economist la UniCredit.

Astfel, la nivelul zonei euro, economia a crescut în trimestrul al patrulea cu 0,3% faţă de trimestrul al treilea şi cu 0,9% în termeni anuali (cu 0,1 pp peste aşteptări), potrivit Biroului European de Statistică (Eurostat).

Pe ansamblul Uniunii Europene economia a crescut cu 1,3% în trimestrul patru al anului trecut faţă de aceeaşi perioadă a anului 2013 şi cu 0,4% faţă de trimestrul al treilea din 2014.

Franţa nu a putut ţine pasul cu Germania, economia franceză crescând cu 0,1% în T4 faţă de T3 şi cu 0,2% an la an.

Economia Italiei a stagnat în ultimul trimestru al anului trecut faţă de trimestrul anterior, iar faţă de perioada octombrie-decembrie 2013 s-a contractat cu 0,3%.

CITIȚI ȘI...