Chinezii fac nazuri cu Rusia și nu vor să fie prieteni cu beneficii

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Relaţia dintre Rusia şi China nu e la fel de strânsă pe cât şi-ar fi dorit liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.

„China a scos Rusia la o întâlnire, iar apoi nu i-a mai dat telefon” – aşa descrie CNN Money relaţia dintre cele două ţări.

Kremlinul şi-a întors privirea către vecinii asiatici, anul trecut, după ce Occidentul a decis să impună sancţiuni pentru implicarea în conflictul din Ucraina.

Însă planul lui Vladimir Putin nu a dat roade, susţine sursa citată.

Încetinirea creşterii economice a Chinei a îngreunat îndeplinirea promisiunilor făcute Rusiei, în timp ce investitorii din ţara asiatică sunt speriaţi de criză din statul vecin.

Dar Vladimir Putin nu renunţă şi speră că va primi o a doua şansă. El se află în această săptămână în vizită în China, împreună cu mai mulţi oficiali şi oameni de afaceri.

Dar iată ce obstacole întâmpină:

Comerţul
Putin s-a lăudat anul trecut că relaţiile comerciale cu China vor depăşi valoarea de 100 de miliarde de dolari în acest an. Pe termen lung, ţinta anunţată era de două ori mai mare.

Însă realitatea s-a dovedit a fi fix pe dos.

„Exporturile Chinei s-au prăbuşit pe fondul cererii scăzute din Rusia, care se află acum într-o recesiune adâncă”, arată Liza Ermolenko de la firma de analiză Capital Economics.

Potrivit datelor oficiale, comerţul a scăzut cu o treime, în primul semestru din 2015, faţă de aceeaşi perioada a anului trecut. Valoarea bunurilor vândute de cele două ţări una alteia a ajuns doar la 31 miliarde de dolari, în perioada ianuarie-iunie, foarte departe de ţinta stabilită.

Investiţii
Investiţiile directe chineze în Rusia au fost mai mici cu 25% în prima jumătate din 2015, faţă de aceeaşi perioadă din 2014. Pe de altă parte, banii au curs gârlă în alte ţări, având în vedere că totalul investiţiilor făcute de oamenii de afaceri chinezi peste hotare a crescut cu 29%.

Cele două ţări se laudă de ceva vreme cu nişte mega-proiecte de infrastructură, însă aceste planuri nu s-au prea materializat.

„China nu pare a fi dornică – există câteva planuri, însă sunt relativ mici în schema liderilor de la Beijing. De fapt, atitudinea lor arată că le-ar face o favoare vecinilor ruşi, nu că ar fi cu adevărat interesaţi de ce le oferă ei”, a explicat Emolenko.

Gazoduct
În 2014, Rusia a bătut palma cu China pentru dezvoltarea unui gazoduct. Înţelegerea prevedea ca Rusia să înceapă să trimită 30 de miliarde de metri cubi de gaze în statul vecin până în 2018, cu posibilitatea ca fluxul să se dubleze în câţiva ani.

În timp ce oficialii Gazprom nu vor să comenteze despre stadiul în care se află lucrările, presa rusă a relatat că proiectul e în aer, fiind amânat pe termen nedefinit.

Noi surse de finanţare
China profită de situaţia economică proastă a Rusiei. Multe companii din ţară condusă de Vladimir Putin se chinuie să îşi achite datoriile, deoarece sancţiunile le-au tăiat accesul la finanţare.

În consecinţă, China a devenit cel mai mare creditor al companiilor ruse, împrumuturile totalizând 11,6 miliarde de dolari în 2014, comparativ cu 7,5 miliarde de dolari în 2013.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...